Η κολπική μαρμαρυγή, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος αποτελούν τα τρία "πρόσωπα" της θρόμβωσης και, δυστυχώς, ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη - σε διεθνές ιατρικό περιοδικό - μελέτη Phaethon έδειξε ότι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (<12.000€/έτος) αποτελεί ανεξάρτητο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου μετά το έμφραγμα μυοκαρδίου στη χώρα μας αυξάνοντας κατά 60% τον κίνδυνο για θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επανεισαγωγή για ισχαιμία μυοκαρδίου.
Επιπλέον στοιχεία από το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ, που έχει συμπεριλάβει περισσότερες από 60.000 άτομα, δείχνουν ότι 1 στους 6 εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων.

Πάντως η θρόμβωση προλαμβάνεται και η έγκαιρη διάγνωσή της είναι ζωτικής σημασίας, είπαν οι ειδικοί, αναλύοντας τις εκφάνσεις του κάθε "προσώπου" ξεχωριστά.

Κολπική μαρμαρυγή

Στην Ελλάδα το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι υπάρχουν περίπου 300.000 πάσχοντες και εκτιμάται ότι η νόσος αποτελεί την αιτία για το 15% του συνόλου των 15.000.000 εγκεφαλικών επεισοδίων, που καταγράφονται κάθε χρόνο παγκόσμια. Στη χώρα μας, μάλιστα, το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο τα προσεχή χρόνια, γιατί στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%.

Η πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής αρχίζει από την παιδική ηλικία. Οι βασικές αρχές είναι:

  • Ακολουθείστε τη Μεσογειακού τύπου δίαιτα και φροντίστε για τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών από τη σχολική ηλικία
  • Παρακολουθήστε, προλάβετε και θεραπεύστε έγκαιρα την υπέρταση
  • Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ, ιδίως σε δόση μεγαλύτερη από ένα ποτό ημερησίως
  • Υποβληθείτε σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, αν αισθάνεστε την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα και ακανόνιστα

Αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή κι εμφανίζετε πρόσθετους παράγοντες, που αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων, ρωτήστε τον γιατρό σας, αν πρέπει να υποβληθείτε σε αντιπηκτική αγωγή. Είναι το πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης (ablation). Απαιτείστε από τον γιατρό σας ενημέρωση, για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής της για τη δική σας περίπτωση.

Έμφραγμα μυοκαρδίου

Αποτελεί μια δραματική μορφή θρόμβωσης, που συμβαίνει στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά.

Η μελέτη HELIOS έδειξε ότι 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας. Συνοδεύονται από ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό κόστος και οδηγούν στον θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους στη χώρα μας, πολλούς στην αναπηρία με τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας και πολύ περισσότερους εκτός εργασίας, για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Φλεβική θρομβοεμβολική νόσος 

H θρόμβωση σκοτώνει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (Φ.Θ.Ν.) ή φλεβική θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια. Όμως μπορεί να προληφθεί, αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι από φλεβική θρομβοεμβολική νόσο φτάνουν τις 50.000 ετησίως.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΙΜΕΘΑ www.imetha.gr/worldthrombosisday

H θρόμβωση και η αντιμετώπισή της είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων. Για τον λόγο αυτό στη χώρα μας συμμετέχουν στον εορτασμό 15 επιστημονικές εταιρείες, η κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικά επιστημονικά δεδομένα για την νόσο.