Την ώρα που στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες οι άνθρωποι καταναλώνουν τα αντικαταθλιπτικά με τις χούφτες, σαν να είναι καραμέλες, σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της κάθε μέρας, η πρώτη μελέτη που έγινε σε άτομα που δεν είχαν κάποια ψυχική διαταραχή έδειξε ότι τα χάπια είναι όχι μόνο περιττά, σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και άκρως επικίνδυνα.

Τα νέα δημοσίευσαν ερευνητές από το Nordic Cochrane Centre και από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στην επιστημονική έκδοση Journal of the Royal Society of Medicine, και αφορούν σε 13 μελέτες για τα αντικαταθλιπτικά, στις οποίες συμμερείχαν 612 ασθενείς.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Peter Gøtzsche, δήλωσε: "Δεδομένου ότι τα αντικαταθλιπτικά σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις και βίαιη συμπεριφορά στα παιδιά και στους εφήβους, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν είναι επικίνδυνα για τους ενήλικες. Πρόκειται για θανατηφόρα παρανόηση".

Πάντως η νέα μετα-ανάλυση έχει προκαλέσει διχογνωμίες μεταξύ των επιστημόνων. 

Η καθηγητής Sir Simon Wessely, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων είπε ότι δεν υπάρχει κανένα φάρμακο χωρίς παρενέργειες: "Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε κάθε κλάδο της ιατρικής κάνουν καλό, αλλά, επίσης, κάνουν και κακό.

Έτσι συμβαίνει και στην ψυχιατρική. Τα στοιχεία από μελέτες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι στα αντικαταθλιπτικά τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Αν τα δεδομένα αλλάξουν, τότε θα αλλάξουν και οι συστάσεις μας. Αλλά αυτή η ανάλυση δεν αλλάζει κάτι".