Ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Το ξέρουμε όλοι πια. Αλλά κι ο τρόπος ζωής μας, το τι τρώμε, τα γονίδιά μας, όλα αυτά κι άλλα τόσα παίζουν τον δικό τους ρόλο στο πώς γερνάει κάποιος. Γιαυτό και οι ειδικοί λένε πως η γήρανση είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία, διαφορετική σε κάθε μόριο, διαφορετική σε κάθε κύτταρο και πως κάθε άνθρωπος γερνάει με τον δικό του ρυθμό.

"Δύο είναι τα μονοπάτια της γήρανσης. Το πρώτο είναι το βιολογικό ρολόι. Μέσω των τελομερών (κομμάτια DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων) - συγκεκριμένα του μήκους τους - ξέρουμε πόσος χρόνο έχει κυλήσει, αλλά όχι πόσος χρόνος μένει.

Το δεύτερο είναι τα κατεστραμμένα μόρια" εξήγησε σε συνέντευξη τύπου για την αντιγήρανση ο Δρ. Στάθης Γκόνος, επικεφαλής της ομάδας "Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), που εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με τη μελέτη γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, που επηρεάζουν τη γήρανση και την ανθρώπινη μακροβιότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει, πια, τρόπος να μελετήσει κάποιος τη διαδικασία της γήρανσής του σε ατομικό επίπεδο και να διορθώσει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καθυστερήσει τις βλάβες. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να δώσει λίγο αίμα, όπως σε κάθε άλλη αιμοληψία.

Το δείγμα πηγαίνει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου μελετώνται κομβικοί δείκτες βιολογικής γήρανσης. Μετά, βάσει εξειδικευμένου πρωτοκόλλου, επιχειρείται η "βελτίωση" της βιολογικής ηλικίας των κυττάρων του εκάστοτε ενδιαφερόμενου. Πρόκειται για μια διαδικασία, που μπορεί να επαναλαμβάνεται μετά από 6 μήνες.

"Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν κάποια πράγματα στη διατροφή του, αλλά μιλάμε πάντα για φυσικά προϊόντα. Ή να χρησιμοποιήσει εξατομικευμένα καλλυντικά ή να πάρει διατροφικά συμπληρώματα. Για πρώτη φορά στον χώρο της αντιγήρανσης θα φτιαχτούν φυσικά εξατομικευμένα προϊόντα κι αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι πρωτοπόρο" επεσήμανε ενθουσιασμένος ο Δρ. Γκόνος.

Στο ΕΙΕ, παράλληλα με τη μελέτη των βιοδεικτών, η ομάδα του κ. Γκόνου έχει ταυτοποιήσει και μηχανισμούς διατήρησης της λειτουργίας τους. Επιπλέον έχουν βρεθεί και φυτικά συστατικά, που, επιβεβαιωμένα, επιμηκύνουν το μήκος των τελομερών και μπορούν να χορηγηθούν με τη μορφή ενός συμπληρώματος διατροφής ή ενός καλλυντικού.

Όλα αυτά θα αξιολογούνται από τους γιατρούς των SkourasMed, οι οποίοι, στη συνέχεια, θα προτείνουν εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, με έμφαση στη χρήση "tailor-made" σκευασμάτων, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Γκόνου.