Τραγική φαντάζει η περικοπή των δαπανών για φάρμακα στα νοσοκομεία στο τελείωμα της χρονιάς, ιδίως μετά τις υπερβάσεις που έχουν ήδη γίνει το προηγούμενο οκτάμηνο και ενόσω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί τη μείωση του κόστους.

Οι οδηγίες για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στόχο έχουν να μειωθεί η απόκλιση από τον στόχο των 570 εκ. ευρώ που τέθηκε για πρώτη φορά φέτος στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Ενδεικτικό παράδειγμα του προβλήματος που δημιουργείται για το φετινό χειμώνα, είναι το γενικό νοσοκομείο Βόλου, για το οποίο κάνει λόγο η τοπική Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΚΥΜ) δηλώνοντας την αντίθεση της σε οποιαδήποτε μείωση φαρμακευτικής δαπάνης του νοσοκομείου, καθώς θα έχει τραγικές συνέπειες στην υγεία των ασθενών.  

"Είναι προκλητικό να ζητείται η φαρμακευτική δαπάνη για το 3ο τετράμηνο του 2016 να είναι 470.000 € ενώ για τα δύο προηγούμενα τετράμηνα του έτους δαπανήθηκαν 4,3 εκατομμύρια", επισημαίνει η ΕΙΝΚΥΜ και προσθέτει: "Οποιαδήποτε σύσταση  -κοινοποίηση από πλευράς διοίκησης για οικονομία και περικοπές στις θεραπείες των νοσηλευόμενων είναι προκλητική, προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού.  Για την διοίκηση θα πρέπει να είναι μονόδρομος η διεκδίκηση γενναίας χρηματοδότησης, ανάλογης με τις ανάγκες, αντί για συστάσεις για παζάρεμα και περικοπές στις θεραπείες των συνανθρώπων μας.

Σαν νοσοκομειακοί γιατροί δε θα συμβιβαστούμε σε καμία  περίπτωση με το κουτσούρεμα της θεραπείας των ασθενών".  

Όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΚΥΜ δεν μπορεί να έχει κλειστά τα μάτια στην εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας (κατάρρευση ΠΕΔΥ, τραγικές ελλείψεις προσωπικού Ιατρικού και Νοσηλευτικού, ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων ελλείψεις υλικών).  Αλλά και στην τραγική υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 

Ούτε μπορεί να αδιαφορεί  για τις κλειστές κλίνες  ΜΕΘ ελλείψεις νοσηλευτών, να μην αγωνιά για το μέλλον κλινικών που λειτουργούν  με προσωρινούς συμβασιούχους ιατρούς που θα φύγουν αύριο, ενώ οι μόνιμοι γιατροί οδεύουν προς εξαφάνιση! Η μόνη λύση είναι η γενναία χρηματοδότηση και γενναίες μόνιμες προσλήψεις. Οποιαδήποτε μπαλώματα διαιωνίζουν το πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης. Δεν αποτελούν λύση και έχουν αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα, γκρεμίζοντας αθόρυβα τις δομές δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΙΝΚΥΜ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις με στόχο να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας που καταστρέφουν τη δημόσια υγεία.