Συνεδριάζει αύριο και την Παρασκευή η δευτεροβάθμια επιτροπή για τη Θετική Λίστα φαρμάκων, η οποία θα εξετάσει τις ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιριών πάνω στην κατάρτιση της τελευταίας λίστας, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Ιουνίου και με την οποία εισάγονταν στο σύστημα αποζημίωσης περίπου 35 νέα καινοτόμα φάρμακα κι 200 γενόσημα. Οι ενστάσεις αφορούν φάρμακα που δεν εντάχθηκαν στη Λίστα ή κάποια λάθη κατάταξης, τα οποία συνήθως μεταφράζονται σε αυξημένες συμμετοχές για τους πολίτες, ή άλλα λάθη επί της διαδικασίας.
Αν και επισήμως, δεν έχει αποσταλεί επίσημη πρόσκληση στις εταιρίες που έχουν υποβάλλει ενστάσεις, για να παρουσιαστούν ενώπιον της επιτροπής, ωστόσο, σε αυτό το επίπεδο οι διαδικασίες, μάλλον, θα τηρηθούν. Πάντως σήμερα αναμένεται ο  ΕΟΦ να έχει έτοιμο το σχετικό πίνακα με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, των οποίων τα αιτήματα θα εξετάσει η επιτροπή αυτή. Σημειώνεται πως ο ρόλος της δευτεροβάθμιας επιτροπής είναι, γνωμοδοτικός και μετά την επεξεργασία των αιτημάτων, η πρόταση της συμπληρωματικής λίστας θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας και θα αναμένει την έγκριση του Υπουργού.
Και σ αυτό το σημείο υπάρχει ένας προβληματισμός από τις εταιρείες καθώς μετά και τη συμφωνία στα μέσα Ιουλία και την πορεία προς τις εκλογές, πολλά θέματα έχουν παγώσει. Η προκήρυξη δε αυτών, δημιουργεί και ένα ακόμη θέμα, καθώς ο σημερινός Υπουργός κ. Κουρουμπλής μάλλον δεν θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά και το αποτέλεσμα της κάλπης.  
Σημειώνεται ακόμη πως το μνημόνιο που έχει ψηφιστεί δεν προβλέπει στη λεπτομέρεια διαδικασίες για τη χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής και άρα το να εισαχθούν κάποια σκευάσματα στη θετική λίστα δεν είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από τους θεσμούς, ενώ θεωρείται και δίκαιο αφού όσο νέα φάρμακα πήραν τιμή έχουν ήδη μπει στη λίστα . Το ζήτημα είναι η τιμή τους και το ποσοστό αποζημίωσης. 
Για το θέμα δε της ανακοστολόγησης όπως φαίνεται είναι κάτι που η σημερινή ηγεσία του υπουργείο δεν θα πράξει, προκαλώντας νέες καθυστερήσεις  και στην πολιτική των εταιρειών οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο πέρα από το να περιμένουν.