Τα ευρήματα - που δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας (JCCP) - εξέπληξαν τους επιστήμονες, μιας και στην κορυφή της λίστας με τους πολίτες με τη μεγαλύτερη κατανόηση είναι και λαοί που παραδοσιακά θεωρούνται επιθετικοί και πολεμοχαρείς

Ίσως, βέβαια, αυτό να έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κάτοικοι αυτών των χωρών διαφωνούν με τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους να συμμετάσχουν σε πόλεμο ή ότι η ενσυναίσθησή τους αφορά στους κατοίκους της χώρας τους και όχι στους ξένους...

Σε μία κλίμακα από 1 έως 8 (από τους πιο συμπονετικούς στους λιγότερο συμπονετικούς), η χώρα μας βρίσκεται περίπου στο 3 μαζί με πολλές Δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία. Όσο για τον πιο "αναίσθητο" λαό, αυτός είναι οι Λιθουανοί, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν στα σχετικά ερωτηματολόγια.

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη ενσυναίσθηση συγκαταλέγονται, επίσης η Δανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κορέα και οι ΗΠΑ. Χώρες με μικρό δείγμα εθελοντών αποκλείστηκαν από την έρευνα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. William Chopik, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε ότι τα αποτελέσματα ξάφνιασαν την επιστημονική ομάδα, καθώς άλλες χώρες περίμεναν να έχουν υψηλά επίπεδα συμπόνιας και άλλες είχαν τελικά.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η ενσυναίσθηση σχετίζεται με ένα ευρύτερο δίκτυο άλλων ψυχολογικών χαρακτηριστικών, συναισθηματικής έκφρασης και εμπειριών, που, όλα μαζί, έχουν ως αποτέλεσμα μια θετική κοινωνική συμπεριφορά.

"Η έρευνά μας συνέβαλε στο να κατανοήσουμε πώς τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά ποικίλλουν στους διάφορους πολιτισμούς και πώς αυτά, ακριβώς, τα χαρακτηριστικά αποκαλύπτουν τους δείκτες της "εθνικής" συμπεριφοράς μεταξύ των λαών" κατέληξε ο επικεφαλής ερευνητής.