Οι γυναίκες, λοιπόν, όντως, "αλλάζουν μυαλά" και, μάλιστα, μια φορά τον μήνα και με τη βούλα της επιστήμης...

Ήταν, ήδη, γνωστό ότι ο εγκέφαλος και των δύο φύλων εμφανίζει αξιοσημείωτη πλαστικότητα ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Για παράδειγμα έχει διαπιστωθεί ότι ο εγκέφαλος των οδηγών ταξί στο Λονδίνο μεγαλώνει, για να "χωρέσει" όλες τις πληροφορίες για δρόμους και διαδρομές.

Όμως η νέα μικρή, Γερμανική μελέτη προσθέτει ένα νέο δεδομένο. Ότι - πέρα από τις όποιες άλλες νευρωνικές προσαρμογές κάνει ο εγκέφαλος, ανάλογα με τις επιδράσεις και τις απαιτήσεις του εκάστοτε περιβάλλοντος - στην περίπτωση των γυναικών εμφανίζει αυξομειώσεις και σε μηνιαία βάση, ανταποκρινόμενος στον "ρυθμό" των οιστρογόνων.

Συγκεκριμένα ο ιππόκαμπος μεγαλώνει ελαφρώς κάθε μήνα, όπως αυξάνονται τα οιστρογόνα και πλησιάζει η ωορρηξία και μικραίνει, καθώς μειώνεται η παραγωγή των οιστρογόνων, σύμφωνα με τους ερευνητές του Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences  στη Λειψία. 

Οι ερευνητές μελέτησαν με τεχνικές απεικόνισης τον εγκέφαλο μιας μόνο γυναίκας, σε διαδοχικούς κύκλους περιόδου.

Παραμένει μυστήριο πώς αυτή η συνεχής διόγκωση και συρρίκνωση του ιππόκαμπου επηρεάζει τον νου, τη μνήμη και τα συναισθήματα μιας γυναίκας. Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω στο μέλλον σε μεγαλύτερο δείγμα γυναικών.

Η έρευνα ξεκίνησε με σκοπό να διερευνηθούν οι της λεγόμενης "διαταραχής προεμμηνορροϊκής δυσφορίας", που εμφανίζεται σε περίπου μία στις δώδεκα γυναίκες και φέρνει αλλαγές διάθεσης, κούραση και κατάθλιψη λίγο πριν από την εμφάνιση της περιόδου.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Nature Scientific Reports",