Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για επιθετικά καρκινικά κύτταρα της ουροδόχου κύστεως και του μαστού.

«Κατορθώσαμε να «φρενάρουμε» τα κύτταρα αυτά και να τα κάνουμε να λειτουργούν ως φυσιολογικά» δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής, καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου και διευθυντής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Πρόσφυσης & Μεταστάσεως της κλινικής Δρ Παναγιώτης Ζ. Αναστασιάδης. «Οι πρώτες δοκιμές με μερικούς επιθετικούς τύπους καρκίνου είναι, όντως, πολύ ενθαρρυντικές. Αντιπροσωπεύουν μία απρόσμενη νέα βιολογία, που παρέχει τον κώδικα, το λογισμικό, για να απενεργοποιείται ο καρκίνος».

Η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική, για να «απενεργοποιεί» τον καρκίνο δίχως την ανάγκη ριζικών παρεμβάσεων.

Η ανακάλυψη του κ. Αναστασιάδη και των συνεργατών του από το campus της Κλινικής Mayo στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology» και επικεντρώνεται στον ρόλο «κλειδί» των λεγόμενων πρωτεϊνών κυτταρικής προσκόλλησης και των microRNAs.

«Η μελέτη μας συνδύασε δύο ερευνητικά πεδία που έως τώρα θεωρούσαμε ότι δεν σχετίζονται (την προσκόλληση των κυττάρων και την βιολογία των microRNAs), για να επιλύσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, που αφορά στον ρόλο των πρωτεϊνών προσκόλλησης στην κυτταρική συμπεριφορά. Και ανακαλύψαμε μία νέα στρατηγική για την αναχαίτηση του καρκίνου» δήλωσε ο Δρ Αντώνης Κουρτίδης, ερευνητής στο εργαστήριο του κ. Αναστασιάδη και επικεφαλής της νέας έρευνας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν για τις περισσότερες μορφές καρκίνου, με εξαίρεση τους καρκίνους του εγκεφάλου και τις αιματολογικές κακοήθειες. Ωστόσο, όπως εξήγησαν, απαιτούνται πολλές, ακόμη, έρευνες, πριν αρχίσει να δοκιμάζεται η μέθοδος σε ανθρώπους. Επιπλέον τόνισαν ότι, ακόμη κι αν πετύχει η όλη προσπάθεια, είναι απίθανο να εξαλείψει την ανάγκη για χημειοθεραπεία.

Ο καρκίνος είθισται να αρχίζει από ένα κύτταρο, το οποίο χάνει την φυσιολογική ικανότητα πολλαπλασιασμού με συγκεκριμένο ρυθμό, και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα, με συνέπεια την παραγωγή τεράστιου αριθμού κυττάρων, που σιγά-σιγά δημιουργούν τους καρκινικούς όγκους.