Ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει τη ζάχαρη και την αντικαθιστά με τεχνητά γλυκαντικά, θεωρώντας ότι αυτά είναι πολύ πιο υγιεινά. Φαίνεται, όμως, τελικά, ότι αυτό δεν ισχύει απόλυτα.

Έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM 2016), το οποίο πραγματοποιείται στο Salt Lake City, και παράλληλα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Fertility and Sterility, έδειξε ότι η κατανάλωσή τους επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων ή/και τις πιθανότητες γονιμοποίησης.

Ανάλογες επιπτώσεις έχει και η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων με ζάχαρη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 524 γυναίκες, οι οποίες επρόκειτο να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και για το αν έπιναν οποιουδήποτε είδους αναψυκτικά και ροφήματα με ή χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.

Στη διάρκεια δύο ετών, οι γιατροί έλαβαν από τις γυναίκες αυτές συνολικά 5.548 ωάρια, από τα οποία κάποια τα απέρριψαν - διότι ήταν φτωχής ποιότητας, "ελαττωματικά" - και άλλα τα γονιμοποίησαν, διαχωρίζοντας τα καλής από τα κακής ποιότητας έμβρυα και προχωρώντας εν συνεχεία στην εμφύτευση.

Διαπιστώθηκε ειδικότερα ότι η ποιότητα των ωαρίων επηρεαζόταν αρνητικά από την κατανάλωση αναψυκτικών, είτε ήταν κανονικά είτε ήταν διαίτης. Επιπλέον η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Η επικεφαλής των συγγραφέων της μελέτης Gabriela Halpern, από την κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Fertility Medical Group στη Βραζιλία, είπε: "Οι ασθενείς θα έπρεπε να ενημερώνονται για τις αρνητικές επιδράσεις που έχει η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά στην επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής".