Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature» και γεννούν ελπίδες ότι στο μέλλον θα είναι εφικτή η χρήση τεχνητών ωαρίων σε ζευγάρια που χρειάζονται θεραπείες υπογονιμότητας.

Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια έρευνας στο εργαστήριο, μέχρι να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Ιάπωνες επιστήμονες πήραν ιστό από την ουρά των ποντικών, δερματικά κύτταρα, τα επαναπρογραμμάτισαν και κατάφεραν να τα μετατρέψουν σε τεχνητά ωάρια - μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Στη συνέχεια όσα ήταν υγιή και βιώσιμα, τα γονιμοποίησαν με σπερματοζωάρια και τα έβρυα, που δημιουργήθηκαν, τα εμφύτευσαν σε θηλυκά ποντίκια, που γέννησαν έντεκα υγιή μωρά. 

Με το πέρασμα των χρόνων η γονιμότητα των γυναικών φθίνει - όπως είναι γνωστό - καθώς και τα ωάρια γηράσκουν. Αλλά, αν μπορούσαν να δημιουργηθούν ωάρια από βλαστοκύτταρα, θα ήταν νέα και υγιή και θα συνέβαλαν στη γέννηση περισσότερων υγιών παιδιών, εξήγησαν οι Ιάπωνες επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Katsuhiko Hayashi, από το τμήμα Βιολογίας και Ιατρικής Βλαστοκυττάρων του Πανεπιστημίου Kyushu. 

Η καινοτόμα τεχνική θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει γυναίκες που γεννιούνται με λιγότερα ωάρια από το συνηθισμένο ή εκείνες των οποίων οι ωοθήκες έχουν σταματήσει να παράγουν ωάρια. Επιπλέον οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην επαναφορά εξαφανισμένων ειδών ζώων.

Ο καθηγητής Katsuhiko Hayashi δήλωσε: “Για πρώτη φορά ένα λειτουργικό ωάριο παρήχθη από βλαστοκύτταρα. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά την ποιότητα αυτών των τεχνητών ωαρίων. Όσο πιο τέλεια είναι, τόσο περισσότερο θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανθρώπινης υπογονιμότητας μελλοντικά".