Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν ουλίτιδα είναι πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά ως τώρα δεν είχαμε δει το αντίστροφο. Ότι, δηλαδή, η καλή οδοντική υγεία μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Η νέα οδοντόκρεμα, που οι Αμερικανοί ερευνητές την ονόμασαν Plaque HD,  συνέβαλε στη μείωση της πλάκας δυο φορές περισσότερο από τις κλασσικές οδοντόπαστες, μειώντας, παράλληλα, τα επίπεδα φλεγμονής κατά 29% - η φλεγμονή θεωρείται γενεσιουργός αιτία των χρόνιων νοσημάτων.

Οι ερευνητές έδωσαν σε 61 εθελοντές είτε την ειδική οδοντόκρεμα είτε μία κοινή και τους παρακολούθησαν για 60 ημέρες.

Επικεφαλής της κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής Charles Hennekens, του Ατλαντικού Πανεπιστημίου της Florida, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε σε έναν από τους 14 κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο για το 2016 και υπολογίζεται ότι με τις έρευνές του έχει σώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

"Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, εφάμιλλο με εκείνο που παρατηρούμε με τις στατίνες, την ασπιρίνη, τους βήτα-αναστολείς και τα άλλα φάρμακα που προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι μιλάμε για κάτι απλό στην εφαρμογή του, το οποίο, απ’ όσο ξέρουμε, δεν έχει παρενέργειες και παρέχει διπλό όφελος: καλύτερη στοματική υγεία και πιθανώς καλύτερη καρδιαγγειακή".

Το επόμενο βήμα είναι να γίνει μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη - που τώρα σχεδιάζεται - με τη συμμετοχή 6000 εθελοντών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο American Journal of Medicine.