Τα νέα ευρήματα δίνουν έμφαση στην πιθανότητα να προκαλείται ημικρανία, όταν καταναλώνονται τροφές που περιέχουν νιτρικά άλατα. Για παράδειγμα επεξεργασμένα κρέατα, φυλλώδη λαχανικά, ορισμένα κρασιά, σοκολάτα. 

Τα νιτρικά άλατα, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Γκονζάλεθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα και μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα σάλιου και κοπράνων από εθελοντές και έκαναν ανάλυση DNA στα βακτήρια που περιέχονταν σε αυτά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι υπέφεραν από ημικρανίες, ήταν αυτοί που στον οργανισμό τους είχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων, τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα, παράγοντας, έτσι, περισσότερο νιτρικό οξείδιο μέσα στο αίμα.

Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες, με τους περισσότερους να έχουν ένα επεισόδιο πάνω από μια φορά το μήνα. Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό mSystems.