Για δεύτερη φορά το υπουργείο Υγείας αποπέμπει από το ΚΕΕΛΠΝΟ τον καθ. Αθ. Γιαννόπουλο, επαναφέροντας στη θέση του προέδρου τον καθ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

Τα έγγραφα της αποπομπής επιδόθηκαν σήμερα στον κ. Γιαννόπουλο, καθώς το υπουργείο δεν αποδέχθηκε το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Γιαννόπουλος, ως απάντησή του στο αίτημα για ακρόασή του από το υπουργείο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, αιτία της καινούριας αποπομπής από το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πως δεν απάντησε στα ζητήματα που του είχαν τεθεί, οπότε αντικαθίσταται και πάλι από τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας επισημαίνονται τα εξής:

"Κατόπιν της ολοκλήρωσης της τυπικής διαδικασίας της προηγούμενης ακρόασης, όπως υπεδείχθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), υπεγράφησαν και αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, οι κοινές υπουργικές αποφάσεις  του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με τις οποίες οι: 

  • Γιαννόπουλος Αθανάσιος 
  • Γιαννάκης Ιωάννης
  • Μπίτας Δημήτριος

των οποίων οι ισχυρισμοί κρίθηκαν αβάσιμοι, αντικαθίστανται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) από τους:

  • Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ (Πρόεδρος)
  • Μπένο Αλέξιο (Αντιπρόεδρος)
  • Καντζανού Μαρία (Μέλος)

Ως ημερομηνίες ισχύος των κοινών υπουργικών αποφάσεων ορίζονται οι 4/5/2016 και η 5/5/2016.

Το υπουργείο Υγείας δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει με σταθερότητα και συνέπεια την προσπάθεια διοικητικής και θεσμικής εξυγίανσης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.".


Στο ΣτΕ ξανά

Ο κ. Γιαννόπουλος τώρα, θα προσφύγει εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να κρίνει τις απαντήσεις που ο ίδιος έχει δώσει.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αθ. Γιαννόπουλος επέστρεψε στη θέση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση της πρώτης αποπομπής του. 

Σε δήλωσή του μετά τις νεώτερες εξελίξεις, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε τα εξής:

"Η δικαίωση μου από το ΣτΕ πρόσφατα, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την αντικατάστασή μου, τον περασμένο Μάιο, που έγινε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της εξαιρετικά τιμητικής και με άκρως επιστημονικά κριτήρια πρότερης τοποθέτησής μου τον Απρίλιο του 2015 από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. 

Αποτελεί και την προσωπική επιβράβευση της  λειτουργίας μου ως επιστήμονα που από την θέση του Προέδρου του Οργανισμού, τήρησα με θρησκευτική ευλάβεια το κανονιστικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες που τίθενται στο επίπεδο της Δημόσιας Υγείας.

Επί των ημερών μου αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία πολύ σοβαρά ζητήματα στο προσφυγικό, στο ζήτημα της γρίπης και στην πρόληψη ενδημικών νόσων γεγονός που λειτούργησε και ως ασπίδα προστασίας στο κοινωνικό σύνολο.

Ωστόσο η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε προκλητικά κάθε έννοια νομιμότητας και επιδεικτικά με κάθε έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αποφάσισε για μια ακόμη φορά να διακόψει βίαια τα καθήκοντά  μου, με στοιχείο τον τραμπουκισμό.

Αγνόησε επίσης, με γνώμονα την εμμονική στάση της στο πρόσωπό μου, το επιστημονικό μου πεδίο και τη διάθεσή μου να συμβάλλω στη προσπάθεια που κάνει η χώρα να ανταπεξέλθει στις υγειονομικές προκλήσεις τις καθημερινότητας αλλά και τις θεσμικές παρεμβάσεις, για την πάταξη φαινομένων, που συχνά πυκνά αποτελούν τροχοπέδη στο χώρο της υγείας 

Στα αδιέξοδά της, στα προβλήματά της και την αντισυνταγματική της συμπεριφορά η απάντησή μου θα είναι και πάλι θεσμική. 

Η επιστημονική και πολιτική ιστορία μου καθιστούν επιβεβλημένη την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη επιφυλασσόμενος και κάθε άλλης νόμιμης αντίδρασής μου, καθώς θίγονται ευθέως η αξιοπρέπειά μου, η ηθική μου αλλά και η νομική πλευρά ζητημάτων.

Στη παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με λύπη μου διαπιστώνω ότι της περισσεύουν μόνο οι κραυγές και της λείπει το θάρρος

Την βαθύτατα προσβλητική και αντιθεσμική συμπεριφορά της, την παραδίδω στην κρίση της κοινωνίας, αλλά και του Πρωθυπουργού, επί των ημερών του οποίου τοποθετήθηκα στην τιμητική αυτή θέση".