Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανέλυσαν δείγματα σκόνης από 1200 πόρτες σπιτιών στις Ηνωμένες Πολιτείες – σημείο που δεν καθαρίζεται και τόσο συχνά. Κι αυτό που βρήκαν είναι ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ένα μέσο σπίτι φιλοξενεί περισσότερες από 2.000 διαφορετικά είδη μυκήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο ασπέργιλλος (Aspergillus), ο Penicillium (από όπου προέρχεται το αντιβιοτικό πενικιλλίνη), ο αλτερνάρια (Alternaria) και το φουζάριο (Fusarium).

Η νέα επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

«Ξέρουμε εδώ και δεκαετίες ότι συμβιώνουμε με μικρόβια. Αυτό που κάναμε ήταν να αποτυπώσουμε απλώς πόσα και τι είδη μικροβίων υπάρχουν σε διάφορα είδη νοικοκυριών» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Noah Fierer, αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα είδη των μικροβιών (βακτηρίων και μυκήτων) που υπάρχουν στην οικιακή σκόνη ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται το σπίτι, ποιοι και πόσοι μένουν εκεί και εάν υπάρχουν κατοικίδια.

«Τα σπίτια όπου κατοικούσαν μόνο γυναίκες είχαν διαφορετική χλωρίδα από αυτά όπου κατοικούσαν μόνο άνδρες, διότι υπάρχουν ορισμένα είδη βακτηρίων που απαντώνται συχνότερα στο γυναικείο σώμα και άλλα συχνότερα στο ανδρικό» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης. «Η επίπτωση αυτής της διαφοράς ήταν εμφανής στην σκόνη των σπιτιών. Επιπλέον τα κατοικίδια «αποτυπώνονται» στη βακτηριακή χλωρίδα των σπιτιών. Μάλιστα η επίδρασή τους είναι ισχυρότερη από κάθε άλλο παράγοντα (όπως η τοποθεσία του σπιτιού ή η αρχιτεκτονική του)».

Όσον αφορά στα διάφορα είδη μυκήτων, που εντοπίστηκαν στα δείγματα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα περισσότερα από αυτά μεταφέρονται στα σπίτια από έξω, είτε από ανοιχτά παράθυρα είτε από τα ρούχα μας. Από τα διαφορετικά είδη βακτηρίων που εντοπίστηκαν, μερικά σχετίζονται παραδοσιακά με το ανθρώπινο δέρμα και άλλα με τα κόπρανα.

Ο Δρ Fierer εκτίμησε, μιλώντας στο BBC, πως τα ευρήματα θα είναι πιθανότατα παρόμοια και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο η «συνύπαρξη» με τα μικρόβια μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Εκτιμάται στη φάση αυτή ότι ορισμένα από αυτά συνδέονται με αλλεργίες και άλλες ασθένειες, όμως τα περισσότερα από τα μικρόβια που ζουν στα σπίτια μας είναι ακίνδυνα.

Η εν λόγω μελέτη εντάσσεται σε ένα πρότζεκτ, που λέγεται The Wild Life of Our Homes.