Ιδιαίτερα δυσάρεστη τροπή για τους εργαζομένους σε ψυχιατρικές κλινικές νοσοκομείων, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού, είχε πρόσφατα υπόθεση ψυχασθενούς που έβαλε φωτιά στον Ευαγγελισμό το 2010.

Το Δικαστήριο πρόσφατα κατέληξε σε φυλάκιση με αναστολή ενός από τους έξι νοσηλευτές που είχαν κατηγορηθεί για το γεγονός, με αιχμές για πλημμελή παρακολούθηση.

Το γεγονός πυροδότησε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ του νοσοκομείου την ερχόμενη Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 8 το πρωί.

Όπως επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ), από το 1999 η Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου είναι υποχρεωμένη να δέχεται εισαγγελικές παραγγελίες για εξέταση κι ακούσιες νοσηλείες. Και ενώ οι προδιαγραφές της κλινικής κι ο κανονισμός λειτουργίας της ήταν -και παραμένει- στα 20 κρεβάτια εκούσιας νοσηλείας, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Ο αριθμός των ασθενών είναι συχνά υπερδιπλάσιος των κλινών και πολλοί ασθενείς στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους με κίνδυνο τον τραυματισμό τους από πτώσεις ή ακόμα και σε θαλάμους όπου θα έπρεπε να γίνονται θεραπείες. Συνυπάρχουν δε, σε άθλιες συνθήκες μέσα στο διάδρομο ασθενείς διαφορετικής βαρύτητας ψυχιατρικών παθήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι ασθενείς στερούνται στοιχειωδών συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής. Δεν υπάρχει προαύλιος χώρος καθώς η κλινική βρίσκεται στον 9ο όροφο - γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία! Δεν υπάρχει προσωπικός χώρος και συνθήκες ηρεμίας με συνέπεια να δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους. Αρκετές φορές σε αρρώστους με παθολογικά προβλήματα, αναγκαστικά γίνονται νοσηλευτικές πράξεις στο διάδρομο προσβάλλοντας την αξιοπρέπειά τους. Οι δε συνθήκες υγιεινής μεταφράζονται σε… 1 τουαλέτα για 20 αρρώστους!

Οι εργαζόμενοι στο ψυχιατρικό τμήμα, ασκούσαν και ασκούν τα καθήκοντα τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται στη φυσική εξάντληση και την επαγγελματική εξουθένωση. 

Το ΣΕΝΕ υπογραμμίζει ότι ήταν θέμα χρόνου κάτω από αυτές τις συνθήκες να συμβεί ένα τραγικό περιστατικό. Το 2010 σε πυρκαγιά που έβαλε ασθενής, η ίδια έχασε τη ζωή της και πολλοί ασθενείς κι εργαζόμενοι κινδύνευσαν σοβαρά. Το απαράδεκτο πόρισμα της ΕΔΕ της τότε διοίκησης δεν προστάτευσε επαρκώς ως όφειλε τους εργαζόμενους αφήνοντας περιθώριο για δικαστική - ποινική αναζήτηση ευθυνών (αιχμές για πλημμελή παρακολούθηση). Το αποτέλεσμα ήταν ότι έξι χρόνια τώρα σέρνονταν στα δικαστήρια 6 νοσηλευτές ως κατηγορούμενοι. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε το δικαστήριο με την άδικη καταδικαστική απόφαση για φυλάκιση με αναστολή σ’ έναν νοσηλευτή.  

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι καταδικάζονται εργαζόμενοι που δουλεύουν απροστάτευτοι σε απαράδεκτες συνθήκες, όταν μένουν στο απυρόβλητο διοικήσεις - υπουργείο και συνολικά, η πολιτεία που έχουν προφανείς και διαχρονικές ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση. 

Οι πολιτικές που ασκούνται όλα αυτά τα χρόνια – με έμφαση στους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων - έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση των δημόσιων δομών της Ψυχικής Υγείας με παράλληλη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα. Την απαράδεκτη κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι επανειλημμένα στο παρελθόν με παραστάσεις διαμαρτυρίας κι ανακοινώσεις. Όμως ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος δεν έχει γίνει ούτε από διοικήσεις, ούτε από το υπουργείο. 

Οι εργαζόμενοι ζητούν ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας καθώς και ασφαλείς αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, αλλά και  άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής βάσει του κανονισμού, ώστε να μην υπερβαίνει τους 20 ο αριθμός των νοσηλευομένων.