Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες επηρεάζουν έναν εγκεφαλικό υποδοχέα, που ρυθμίζει την απελευθέρωση των ορμονών οιστρογόνων στο σώμα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Menopause, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), παρατήρησε ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που εντόπισε πλήθαιναν τις πιθανότητες μια γυναίκα να έχει εξάψεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Carolyn Crandall, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 17.700 γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ηλικίας από 50 έως 79 ετών, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν το βιολογικό μονοπάτι, μέσα από το οποίο ο εγκέφαλος επηρεάζει τα οιστρογόνα και έχει ως συνέπεια κάποιες γυναίκες να "φλέγονται" κυριολεκτικά χειμώνα - καλοκαίρι, μέρα - νύχτα.

Οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν είχαν εξάψεις και παράλληλα έδωσαν δείγμα DNA. Οι επιστήμονες έκαναν ανάλυση γονιδιωμάτων και συσχέτισαν τις γενετικές πληροφορίες με την εμφάνιση, τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων.

Με αυτόν τον τρόπο εντόπισαν 14 γονιδιακές παραλλαγές - όλες στο χρωμόσωμα 4 - που φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα εξάψεων. Τα γονίδια αυτά επηρεάζουν τις εντολές του εγκεφάλου για την απελευθέρωση των οιστρογόνων.

«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους γενετικούς παράγοντες, που σχετίζονται με τις εξάψεις, θα μπορούσαμε να βρούμε νέες θεραπείες για την ανακούφισή τους. Βέβαια χρειάζεται να γίνουν κι άλλες μελέτες, για να ενισχυθούν περαιτέρω τα ευρήματά μας» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Οι επτά στις δέκα γυναίκες έχουν νυχτερινή εφίδρωση και εξάψεις λόγω της εμμηνόπαυσης.