Διανομές έκτακτης ανάγκης για κάλυψη αναγκών των μεταναστών και προσφύγων που θα παραμείνουν στα Κέντρα  Φιλοξενίας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, πραγματοποιεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Σε συνεργασία με άλλους ανθρωπιστικούς φορείς, ο Ερυθρός Σταυρός διανέμει χειμερινά είδη, που περιλαμβάνουν θερμικές κουβέρτες, υπνόσακους, αδιάβροχα, ισοθερμικά, κάλτσες, καπέλα, γάντια, κασκόλ, σε μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε επτά διαφορετικούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

"Καθώς πλησιάζει η ψυχρή και βροχερή χειμερινή περίοδος, ο Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει δράσεις που θα διασφαλίσουν καλές συνθήκες διαβίωσης για όσους πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός. "Οι διανομές χειμερινών ρούχων και σκεπασμάτων αποτελούν ένα μηχανισμό, ώστε να υποστηριχθούν άνθρωποι που εξακολουθούν να στεγάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες."

"Ως μέρος της βοήθειας ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που παρέχεται στον Ερυθρό Σταυρό μέσω του Μηχανισμού Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να συνδράμει τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τη διανομή αυτών των ζωτικών ειδών μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι σε αυτά τα Κέντρα θα παραμείνουν ζεστοί και στεγνοί κατά τη διάρκεια του χειμώνα", ανέφερε ο Χρήστος Στυλιανίδης, Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

"Ο Ερυθρός Σταυρός θα παράσχει επιπλέον βοήθεια σε χειμερινά είδη και σε άλλες τοποθεσίες, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Εκτός από ρούχα και σκεπάσματα, ο Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει την προετοιμασία των Κέντρων Φιλοξενίας ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, μέσω για παράδειγμα της προμήθειας και εγκατάστασης μονωμένων δαπέδων στις σκηνές, της βελτίωσης των αποχετευτικών συστημάτων και των στεγάστρων που καλύπτουν τμήματα των καταυλισμών, όπου οι φιλοξενούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες ατομικής καθαριότητας, καθώς και της διαμόρφωσης προστατευμένων από καιρικές συνθήκες χώρων αναμονής στα ντους και τις τουαλέτες", επεσήμανε ο Ruben Cano, Επικεφαλής της IFRC για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, περισσότερα από 60.000 άτομα, κυρίως οικογένειες, εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ελλάδα, εν αναμονή των αποφάσεων της Ε.Ε. για το άσυλο και τη μετεγκατάσταση. Ο Ερυθρός Σταυρός προκρίνει την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων για τη στέγαση των πληθυσμών αυτών εκτός των καταυλισμών, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι αντίξοες και συνεχίζει να παρέχει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Μνημόνιο Συνεργασίας

Στο μεταξύ, την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ε.Σ. και του Ε.Σ. Δανίας συζήτησαν σήμερα ο Επιχειρησιακός Διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού της Δανίας κ. Andreas Walter Fabricius με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.)  Dr. Αντώνιο Αυγερινό, παρουσία της Επικεφαλής της Επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης (Emergency Appeal) κας Ζέφης Θανάσουλα.

Στόχος του Μνημονίου είναι η παροχή δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης, συμβουλευτικής, ενδυνάμωσης και κατεύθυνσης σε νεαρούς πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο και την Αθήνα. Ο Δανέζικος Ερυθρός Σταυρός θα παρέχει χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη και θα αναλάβει πλήρως την κάλυψη των δαπανών υλοποίησης, μισθοδοσίας του εμπλεκομένου ανθρώπινου δυναμικού, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για στελέχη και εθελοντές, λειτουργικών δαπανών στους χώρους και τις δομές υλοποίησης.

Οι συγκεκριμένες δράσεις θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς εκείνες που ήδη υλοποιούνται εντός του πλαισίου της Επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, με τη χρηματοδότηση του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

Επιπλέον, και επίσης συμπληρωματικά προς το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που ήδη αναπτύσσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη Λέσβο, ο Ερυθρός Σταυρός της Δανίας προτίθεται να χρηματοδοτήσει εξ' ολοκλήρου σειρά παρεμβάσεων και υπηρεσιών για την περαιτέρω ανάπτυξη του εθελοντισμού στο νησί (με έμφαση στην προσέλκυση και εκπαίδευση Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών) και την ενδυνάμωση της ικανότητας απόκρισης του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Λέσβου σε τομείς όπως η διαχείριση αιφνίδιων γεγονότων, κρίσεων, καταστροφών, μαζικών αφίξεων μετακινούμενων πληθυσμών κ.α.

Το σύνολο των επιδιωκόμενων στόχων θα επιτευχθεί μέσω εξειδικευμένων δράσεων που θα περιλαμβάνουν την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης εθελοντικού και στελεχιακού δυναμικού, τη δικτύωση με φορείς και υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο, καθώς και την ανάπτυξη στρατηγικών προβολής του Ε.Ε.Σ.