Έναν νέο τρόπο διάγνωσης του Αλτσχάιμερ ανακάλυψε ο έγκριτος Έλληνας καθηγητής. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνέδριο Genedis στη Σπάρτη, αναφέρθηκε σε ένα υποθετικό μοντέλο, που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο εξόρυξης δεδομένων, ο οποίος "μεταμορφώνεται" σε "δέντρο αποφάσεων".

Τι, ακριβώς, είναι αυτό;

Πρόκειται για ένα υποστηρικτικό εργαλείο λήψης αποφάσεων, που χρησιμοποιεί μια γραφική απεικόνιση, που έχει τη μορφή δέντρου. Σε αυτό το δέντρο, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι πιθανές αποφάσεις, οι παράγοντες επιρροής και τα πιθανά αποτελέσματα, ταξινομούνται δεδομένα ασθενών και παράγεται η διάγνωση.

Με απλά δηλαδή λόγια ο χρήστης δίνει τα συμπτώματα και το "δέντρο απόφασης"  βγάζει την ακριβή διάγνωση. Το δέντρο μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή σε νοσηλευτικά ιδρύματα και υποθετικά μπορεί να λειτουργήσει για όλα τα νοσήματα. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνάται και η λειτουργικότητά του στις νευροεκφυλιστικές νόσους.

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Ηλίας Κοτσιρέας βραβεύτηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για το ερευνητικό του έργο από τον πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής, καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο, ο οποίος ανακοίνωσε και τη συνεργασία του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου στο οποίο ηγείται, με το Cargo Lab, που είναι το εργαστήριο του καθηγητή Ηλία Κοτσιρέα.

Εξάλλου το Πανεπιστήμιο Γουίλφριντ Λοριέρ του Καναδά ήταν και συνδιοργανωτής του συνεδρίου Genedis 2016 στη Σπάρτη.