Περίπου 182 εκατομύρια άνθρωποι κάνουν χρήση κάνναβης (από όπου προέρχεται το χασίς και η μαριχουάνα) παγκοσμίως κάθε χρόνο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ενισχύονται οι φωνές για νομιμοποίηση και για ιατρική χρήση της.

Σχεδόν ένας χρήστης κάνναβης στους δέκα (9%) θα αναπτύξει εξάρτηση σε κάποια στιγμή στη ζωή του. Όσοι εθίζονται, το βρίσκουν πολύ δύσκολο να την κόψουν, παρά τις εντεινόμενες αρνητικές παρενέργειές στον οργανισμό τους. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στις αρνητικές παρενέργειες σε σχέση με άλλους. Ο κίνδυνος εξάρτησης - λένε οι ειδικοί - αυξάνεται, όταν ο χρήστης είναι νέος, άνδρας και αναμιγνύει την κάνναβη με καπνό τσιγάρου.

Τα νέα ευρήματα, που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πρώιμης Ψύχωσης στο Μιλάνο, έδειξαν ότι οι χρήστες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εξάρτησης από την κάνναβη, όταν αυτή είναι ισχυρή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή Τομ Φρίμαν του University College του Λονδίνου (UCL), την τελευταία δεκαετία η παράνομη αγορά έχει κατακλυσθεί από κάνναβη υψηλής ισχύος, η οποία περιέχει μεγάλες ποσότητες των δύο βασικών ψυχοδραστικών ουσιών, της τετραϋδροκανναβινόλης και της κανναβιδιόλης. Αυτό εξηγεί γιατί αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των χρηστών, που αναζητά ιατρική βοήθεια, λόγω των προβλημάτων που του προκάλεσε η κάνναβη.

Η Βρετανική μελέτη έγινε μεταξύ χρηστών ηλικίας από 16 έως 23 ετών.

Όπως είπε οι ερευνητές: «Η καλύτερη λύση για κάποιον είναι να σταματήσει ή έστω να μειώσει τη χρήση. Αν, όμως, αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει να ενθαρρυνθεί, ώστε να στραφεί στην κάνναβη χαμηλής ισχύος».