Οι σχετικές προσπάθειες αποσκοπούν στην αξιοποίηση «αναπληρωματικών» κυττάρων, για την αποκατάσταση εγκεφαλικών τραυμάτων και εγκεφαλικών παθήσεων σε ασθενείς.

Ο εγκέφαλος έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα αυτοδιόρθωσης, συνεπώς οι μεταμοσχεύσεις νευρώνων προβάλλουν ως μια εναλλακτική λύση για παθήσεις όπως το Πάρκινσον ή τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο τα μεταμοσχευμένα κύτταρα θα είναι όμοια, θα λειτουργήσουν και θα ταιριάξουν με τα υπάρχοντα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου (μεταξύ των οποίων η Ελληνικής καταγωγής, βιολόγος, Λήδα Δήμου), με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαγκνταλένα Γκετζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, μεταμόσχευσαν εγκεφαλικά κύτταρα εμβρύων ποντικιών σε ενήλικα ποντίκια με εγκεφαλικές βλάβες. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης, για να παρακολουθήσουν την τύχη και τη συμπεριφορά αυτών των νευρώνων, που μεταμοσχεύθηκαν στον οπτικό φλοιό των πειραματόζωων.

Διαπιστώθηκε ότι μέσα σε έναν μήνα τα μεταμοσχευμένα κύτταρα έδειχναν πολύ όμοια με τα ήδη υπάρχοντα. Επιπλέον είχαν δημιουργήσει πολλαπλές νευρωνικές συνδέσεις με άλλα κύτταρα γύρω τους, ήταν σε θέση να λαμβάνουν ηλεκτρικά σήματα από άλλα μέρη του εγκεφάλου και, το κυριότερο, άρχισαν να ανταποκρίνονται στα οπτικά ερεθίσματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα κύτταρα, που εισήχθησαν στον εγκέφαλο, έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν ακριβώς όπως τα κύτταρα που είχαν καταστραφεί και τα οποία είχαν αντικαταστήσει. Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί αισιοδοξία για μελλοντικές δοκιμές σε ανθρώπους.