Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Μπάρμπαρα Χόφμαν, του Γερμανικού Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ, δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό European Heart Journal.

Παρακολούθησαν πάνω από 41.000 ανθρώπους σε πέντε χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία) για διάστημα πέντε έως εννέα ετών. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε υπέρταση στην αρχή της έρευνας, αλλά στο τέλος της μελέτης το 15% είχε, πλέον, εμφανίσει αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε πέντε παραπάνω μικρογραμμάρια σωματιδίων ΡΜ2,5 (με διάμετρο μικρότερη των 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου) ανά κυβικό μέτρο αέρα, ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται κατά 22% για όσους ζουν στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ρύπανση.

Ο αυξημένος κίνδυνος από τη ρύπανση ισοδυναμεί με τον παραπάνω κίνδυνο που έχει ένας υπέρβαρος άνθρωπος (με δείκτη μάζας σώματος 25-30), σε σχέση με έναν που έχει φυσιολογικό βάρος (με δείκτη 18,5-25).

Αντίστοιχα, όσον αφορά στον θόρυβο, διαπιστώθηκε ότι όσοι ζουν σε δρόμους - όπου τα μέσα επίπεδα θορύβου τα βράδια φθάνουν τα 50 ντεσιμπέλ - έχουν κατά 6% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχους δρόμους με μέσα επίπεδα θορύβου 40 ντεσιμπέλ.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η αύξηση του κινδύνου για υπέρταση παρατηρείται ακόμη και με επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, αρκετά κάτω από τα Ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας.

Όσον αφορά στους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς, μέσω των οποίων επιβαρύνονται η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, η ρύπανση μπορεί να προκαλέσει τοπική και συστημική φλεγμονή στον οργανισμό, οξειδωτικό στρες και ανισορροπία στο νευρικό σύστημα. Ο θόρυβος επηρεάζει τόσο το νευρικό, όσο και το ορμονικό σύστημα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια των ατμοσφαιρικών ρύπων σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα υπέρτασης και λήψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Δεδομένου ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των αστικών κέντρων εκτίθενται συνεχώς στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ο αντίκτυπός της σε κάθε έναν ξεχωριστά και στην κοινωνία συνολικά είναι πολύ μεγάλος. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδυάζεται με την ηχορρύπανση».

Β.Κ.