Τελευταία όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα έρχονται στο φως, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η άνοια και, ειδικότερα το Αλτσχάιμερ, που έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

Αυτή τη φορά τα καλά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ, όπου ερευνητές παρουσίασαν ένα νέο πειραματικό φάρμακο - για την ώρα γνωστό ως NTRX-07 - στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας. Το νέο φάρμακο εμποδίζει την εκδήλωση φλεγμονής και παράλληλα απομακρύνει τις αφύσικες και καταστροφικές για τους νευρώνες πρωτεϊνικές πλάκες αμυλοειδούς, που σχηματίζονται στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αναισθησιολογίας Μοχάμεντ Ναγκίμπ της Κλινικής Κλίβελαντ, δήλωσαν σχετικά: «Το φάρμακο χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό μηχανισμό, σε σχέση με πολλά άλλα σημερινά φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, καθώς στοχεύει στην αιτία μάλλον παρά στα συμπτώματα της νόσου».

Οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν τις ιδιότητες της νέας ουσίας "από σπόντα", καθώς ξεκίνησαν να μελετούν τις δυνατότητές της να θεραπεύσει μια άλλη πάθηση, τον νευροπαθητικό πόνο.

Όπως είπε ο Δρ. Ναγκίμπ: «Οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο έχουν χρόνια νευροφλεγμονή. Η ουσία NTRX-07 καταπολεμά και στον εγκέφαλο τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα που είχαν στον εγκέφαλό τους μια νευροεκφυλιστική πάθηση παρόμοια με το Αλτσχάιμερ. Η χορήγησή του επέφερε σημαντική μείωση των αφύσικων πρωτεϊνικών πλακών και βελτίωση στη μνήμης των ποντικιών. Αύξησε, επίσης, τα επίπεδα της πρωτεΐνης SOX2, που βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Β.Κ.