Η ένεση αποδείχθηκε αποτελεσματική μετά από χρήση ενός χρόνου σε 266 ζευγάρια. Μόλις τέσσερα από αυτά τα ζευγάρια ήρθαν αντιμέτωπα με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μιλάμε για 1,57 εγκυμοσύνες ανά 100 χρήστες, νούμερο που συγκρίνεται με εκείνα που επιφέρει το αντισυλληπτικό χάπι.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ειδική έκδοση ενδοκρινολογίας Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Τα κακά νέα είναι ότι η εν λόγω ένεση έχει σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν κατάθλιψη και ακμή, κάνοντας είκοσι άνδρες - που συμμετείχαν στη μελέτη - να τα παρατήσουν και την έρευνα να σταματήσει πριν από την ολοκλήρωσή της.

Όπως εξήγησε ένας εκ των συγγραφέων της επιστημονικής μελέτης, ο Mario Festin, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: "Η έρευνα έδειξε ότι μπορούμε να έχουμε ένα ορμονικό αντισυλληπτικό για άνδρες, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο να υπάρξει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως η ένεση ως μέθοδος αντισύλληψης. Ο συνδυασμός των ορμονών πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας".

Η ένεση περιέχει δύο ορμόνες. Προγεστερόνη, που μπλοκάρει την παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνη, που αντισταθμίζει τη μείωση των ανδρικών ορμονών, η οποία προκύπτει.

Μετά τη μελέτη, πάντως, τρεις στους τέσσερις εθελοντές δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να κάνουν την ένεση. Το νέο αντισυλληπτικό χορηγείτο κάθε δύο μήνες για διάστημα ενός χρόνου.

Ο καθηγητής αναπαραγωγικής υγείας Chris Barratt, από το Πανεπιστήμιο Dundee, δήλωσε: "Πρόκειται για έρευνα υψηλής ποιότητας, από μια εξαιρετικά πεπειραμένη ομάδα επιστημόνων. Και καθώς δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην ανδρική αντισύλληψη τα τελευταία 40 χρόνια, είναι μια εξέλιξη που την καλωσορίζουμε".