Παρά ταύτα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στη δωρεά οργάνων και στη μεταμόσχευση, ενώ, την τελευταία 5ετία, ακόμα και χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων, παρουσίασαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Πέρα από το προφανές κοινωνικό και ανθρωπιστικό όφελος που προσφέρει μια μεταμόσχευση, θεραπεύοντας ασθενείς, αποτελεί ένα υπέρ-ανταποδοτικό οικονομικά σύστημα, το οποίο, αν υποστηριχθεί επαρκώς, θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζουν τα μέλη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). 

Σε ανακοίνωση, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο ΕΟΜ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, παρά τις δυσκολίες, το έτος 2016 με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Υγείας καθώς και των Ιδρυμάτων Ωνάση και Σταύρου Νιάρχου, χαρακτηρίζεται ως «έτος επανεκκίνησης» για όλο το Σύστημα των Μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, καθηγητή Ανδρέα Καραμπίνη:

«Η «επανεκκίνηση» του πολύπαθου Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως η επιτυχής πεπατημένη των άλλων χωρών, μας δίνει σαφή προσανατολισμό. Θεσμικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χάραξη, για πρώτη φορά, ενός επίσημου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα ενταχθεί στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας και αυτή τη στιγμή αποτελεί και την άμεση προτεραιότητά του ΕΟΜ. Η αναβάθμιση, όμως, του θεσμού της δωρεάς οργάνων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, χωρίς τη συναίνεση των πολιτών, των ανθρώπων που προσφέρουν το δώρο ζωής. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται άμεσα η επαναφορά της Κάρτας Δωρητή Οργάνων, προκειμένου πρακτικά και συμβολικά να επικυρωθεί η ανάγκη της κοινωνικής συναίνεσης, ως βάση του Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας».

Δείτε το βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, βήμα-βήμα όλη η διαδικασία από τον δότη οργάνων στους λήπτες.