Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα πειραματόζωα, που μόλυνε ο ιός Ζίκα, είχαν συρρικνωμένους όρχεις, χαμηλή τεστοστερόνη και μικρή ποσότητα σπέρματος. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διαπιστώνει συσχέτιση του επικίνδυνου ιού με την υπογονιμότητα.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Dr. Michael Diamond, από το Πανεπιστήμιο της Washington, υπογράμμισε: "Παρόλο που η έρευνά μας έγινε στα ποντίκια και ακόμη δεν ξέρουμε αν ο ιός Ζίκα έχει την ίδια επίπτωση και στους άνδρες, φαίνεται ότι οι τελευταίοι, μετά τη μόλυνση, έρχονται αντιμέτωποι με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, που επηρεάζουν τη γονιμότητά τους.

Δεν ξέρουμε αν αυτή η βλάβη είναι αμετάκλητη, αλλά είναι κάτι που περιμένουμε να είναι έτσι, μιας και τα κύτταρα, τα οποία διατηρούν στη θέση τους την εσωτερική δομή, μολύνονται και καταστρέφονται".

Οι ξένοι ειδικοί συμφωνούν ότι, στο εξής, πρέπει να ελέγχεται και η γονιμότητα σε άνδρες που μολύνονται, μιας και η υπογονιμότητα είναι συνήθως κάτι που ανακαλύπτουν πολλά χρόνια αργότερα στη ζωή τους.

"Είναι ο μόνος ιός που ξέρω, ο οποίος προκαλεί τόσο σοβαρά συμπτώματα υπογονιμότητας" δήλωσε χαρακτηριστικά 0 έτερος συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής μαιευτικής - γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Washington, Dr. Kelle Moley.

"Μπορεί να αναρωτηθείτε: Καλά, ένας άνδρας δεν θα το προσέξει εάν οι όρχεις τους συρρικνωθούν; Πιθανόν να το αντιληφθεί. Αλλά, στ'αλήθεια, δεν ξέρουμε κατά πόσο το εν λόγω πρόβλημα εμφανίζεται με την ίδια ένταση στους ανθρώπους, όσο στα ποντίκια. Υποθέτω ότι κάτι συμβαίνει στους όρχεις, αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς αν έχει την ίδια σοβαρότητα με εκείνη που είδαμε στο εργαστήριο".

Βρετανοί επιστήμονες, σχολιάζοντας τα ευρήματα, είπαν ότι οι άνδρες που μολύνθηκαν από τον Ζίκα υπέφεραν από πόνο στην περιοχή της πυέλου και είχαν αίμα στα ούρα - επιπτώσεις κοινές, με εκείνες που προκαλεί η μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.