Η περίπτωση του 50χρονου Αμερικανού, που εμφάνισε οξεία ηπατίτιδα μετά την υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ροφημάτων και του 55χρονου Ινδού, που εμφάνισε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και παραλίγο να πεθάνει, αφότου τον τσίμπησαν πολλές μέλισσες, παρουσιάστηκαν στο ιατρικό περιοδικό "BMJ Case Reports".

Στο πρώτο περιστατικό, οι επιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζένιφερ Νικόλ Χαρμπ, του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, αντιμετώπισαν τη σπάνια περίπτωση ενός άνδρα, οικοδόμου στο επάγγελμα, που εισήχθη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου με οξεία ηπατίτιδα.

Ως αιτία διαγνώσθηκε η κατανάλωση τεσσάρων έως πέντε ενεργειακών ροφημάτων την ημέρα, επί τρεις εβδομάδες. Ο ασθενής, μετά την κατανάλωση αυτών των ποτών, τα οποία έπαιρνε για να του δίνουν πρόσθετη ενέργεια στη δουλειά του, άρχισε να εκδηλώνει διάφορα συμπτώματα, όπως αδιαθεσία, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, ναυτία, εμετούς και, στη συνέχεια, σκούρα ούρα και γενικευμένο ίκτερο.

Οι εξετάσεις έδειξαν σοβαρή ηπατίτιδα, η οποία προήλθε κυρίως από την αυξημένη ποσότητα βιταμίνης 3 (νιασίνης) σε αυτά τα ροφήματα. Κάθε μπουκάλι ενεργειακού ροφήματος περιείχε 40 μιλιγκράμ νιασίνης ή το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Ο ασθενής σταμάτησε τελείως αυτά τα ροφήματα για να γίνει καλά.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν επίγνωση για τους πιθανούς κινδύνους αυτών των προϊόντων, καθώς περιέχουν βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, σε ποσότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο τοξικότητάς τους» επεσήμαναν οι επιστήμονες.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Πράμπχα Νίνι Γκούπτα, του τμήματος καρδιολογίας του Νοσοκομείου και του Ιατρικού Κολλεγίου της Κεράλα, μίλησαν για έναν υγιή άνδρα, που, ενώ περπατούσε στο δάσος, δέχθηκε επίθεση από σμήνος μελισσών και τσιμπήθηκε πάνω από 50 φορές.

Αρχικά εισήχθη στο νοσοκομείο για τα πολλαπλά τσιμπήματα στο πρόσωπό του και τη δύσπνοια που ένιωθε. Όμως τρεις εβδομάδες αργότερα, εμφάνισε σοβαρά προβλήματα στην καρδιά του - επικίνδυνα αργό ρυθμό (βραδυκαρδία) και, τελικά, καρδιακή ανακοπή - και παραλίγο να πεθάνει. Οι γιατροί τού έσωσαν τη ζωή, τοποθετώντας του βηματοδότη.

Η πιθανότερη διάγνωση είναι ότι εμφάνισε το σπάνιο σύνδρομο Κούνις, που προκαλείται από καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση στο δηλητήριο των μελισσών, που έχει εισδύσει στο σώμα του ασθενούς.