Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα καλυφθούν σήμερα από τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι και νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν στάσεις εργασίας.

Σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία οργανώνουν στάση εργασίας από τις 7 π.μ. - 3 μ.μ. και συγκεντρώσεις  στη 1 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Παράλληλα, το "Καραβάνι της Υγείας" της ΠΟΕΔΗΝ βρίσκεται σήμερα στην Πάτρα, όπου από τις 7 το πρωί πραγματοποιεί πορεία σε ολόκληρη την πόλη, περνώντας από όλες τις υγειονομικές μονάδες, για να καταλήξει στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου την οποία θα αποκλείσει συμβολικά.

Από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 3 το μεσημέρι, ενώ στη 1 το μεσημέρι, οι γιατροί θα μετέχουν στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων στην 1η και 2η ΥΠΕ.

Αύριο, αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις προσλήψεις προσωπικού, τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, τις ΜΕΘ, τα Ογκολογικά νοσοκομεία και το θέμα των επικουρικών γιατρών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν να μην απολυθεί κανείς επικουρικός γιατρός και να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ με μόνιμες θέσεις γιατρών.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δωρεάν υγεία με εύκολη και καθολική πρόσβαση, προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού, επαρκή χρηματοδότηση και  αναβάθμιση των Υγειονομικών – Προνοιακών Μονάδων και του ΕΚΑΒ.

Ανθυγιεινό επίδομα
Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων των εργαζομένων εντάσσεται και το ανθυγιεινό επίδομα, για το οποίο επιχειρούνται περικοπές καθώς σε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η περικοπή του επιδόματος στους νοσηλευτές που κάνουν ειδικότητα καθώς και στις διευθύντριες και τομεάρχες της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 που προβλέπει ότι «το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται  …µε την επιφύλαξη της επικείμενης  ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος µε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017». 

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται στον κλάδο οι επαγγελματικές ασθένειες, αφού η κυβέρνηση δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, με ταυτόχρονη μείωση του εργάσιμου χρόνου, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο. 

Τονίζουν μάλιστα πως "η σχεδιαζόμενη κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος είναι ακόμα ένα πλήγμα στο κουτσουρεμένο μισθό των εργαζομένων και εντάσσεται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», δηλαδή ως επιχειρήσεις, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία".