Σε αυτό το άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξαν δυο νέες επιστημονικές εργασίες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Μασσαχουσέτης και του Νόττιγχαμ αναγνώρισαν τη μετάλλαξη, που άλλαξε εκείνο το κομμάτι του ιού, που
ταιριάζει στην υποδοχείς, που βρίσκονται στο εξωτερικό του κυττάρου-ξενιστή.

Η εν λόγω μετάλλαξη έχει κάνει τον ιό τρεις φορές πιο φονικό, οπότε σε μελλοντική επιδημία θα είναι, δυστυχώς, πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι ιολόγοι ανέλυσαν τον γενετικό κώδικα σχεδόν 2.000 δειγμάτων του ιού. 

Εκτιμάται ότι η νέα μετάλλαξη - με την ονομασία A82V - εμφανίσθηκε τους πρώτους κιόλας μήνες της προηγούμενης επιδημίας και ήταν αυτή που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να εξελιχθεί η επιδημία στη χειρότερη που είχε υπάρξει ποτέ, με τόσες χιλιάδες θύματα.

Τα ευρήματα έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες, που πίστευαν ότι ο ιός θα εξελισσόταν σταδιακά, έτσι ώστε να γίνει λιγότερο φονικός, προκειμένου να εξαπλωθεί πιο εύκολα (αν σκοτώνεται γρήγορα ο ασθενής, δεν μπορεί να μολύνει πολλούς άλλους γύρω του).

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών από μολυσμένους ανθρώπους ή από πτώματα ασθενών. Αν και έχουν πια αναπτυχθεί εμβόλια, η... χαμελαιοντική του ικανότητά να μεταλλάσσεται, δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους στο μέλλον.