Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρους Τέιλορ του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 22.000 ασθενείς σε 21 χώρες όλων των ηπείρων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για κάθε δέκα μοίρες αύξηση του γεωγραφικού πλάτους (δηλαδή πιο βόρεια σε σχέση με τον ισημερινό), παρατηρείται εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου δέκα μήνες νωρίτερα.

Έτσι, για όσους ζουν σε βόρειες χώρες, η πολλαπλή σκλήρυνση εκδηλώνεται περίπου δύο έτη νωρίτερα σε σχέση με όσους ζουν νοτιότερα. 

Αυτό σχετίζεται με την παρατήρηση ότι όσοι το χειμώνα δέχονται τη μικρότερη δόση ηλιακής ακτινοβολίας, εκδηλώνουν τη νόσο σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους παίρνουν την μεγαλύτερη δόση, επιβεβαιώνοντας δεδομένα που θέλουν την βιταμίνη D και την έκθεση στον ήλιο να παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας. 

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μια νευροεκφυλιστική αυτοάνοση πάθηση, η οποία πλήττει κυρίως γυναίκες και προκαλείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η μέση ηλικία εκδήλωσης των συμπτωμάτων είναι τα 32 έτη.