Τραγουδάτε στο μπάνιο; Η μελέτη διαπίστωσε ότι στο ντους ή ενώ γίνονται οι δουλειές του σπιτιού εννέα στους δέκα ανθρώπους "παίζουν" στο μυαλό τους ξανά και ξανά το ίδιο τραγούδι για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Όχι σπάνια, το τραγούδι εμφανίζεται στο κεφάλι τους "από το πουθενά".

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κέλι Γιακουμπόφσκι, του Τμήματος Μουσικής του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts", ζήτησαν από 3.000 άτομα να πουν ποια τραγούδια τους κολλάνε συχνότερα στο μυαλό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν - με την βοήθεια υπολογιστών - τα μελωδικά χαρακτηριστικών αυτών των πιο κοινών τραγουδιών. Διαπιστώθηκε ότι μας "κολλάνε" μουσικά κομμάτια, που είναι συνήθως πιο γρήγορα σε ρυθμό και έχουν μια μελωδία εύκολη για να τη θυμάται κανείς. Ταυτόχρονα έχουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως επαναλήψεις, μουσικά άλματα ή ενδιάμεσα κενά, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από το μέσο τραγούδι.

Επίσης η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ένα τραγούδι γίνεται πιο κολλητικό, όταν παίζεται συχνά στο ραδιόφωνο. Και βέβαια, όσο συχνότερα ακούει κανείς μουσική, τόσο πιθανότερο είναι να του κολλήσει κάποιο κομμάτι.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί κανείς σε ένα βαθμό να προβλέψει ποια τραγούδια θα κολλήσουν στα κεφάλια των ανθρώπων, με βάση το μελωδικό περιεχόμενό τους» δήλωσε η Γιακουμπόφσκι, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές προτείνουν τα εξής, για να... καθαρίσει το μυαλό μας: 

Να βάλουμε να ακούσουμε όλο το τραγούδι, να σιγοτραγουδήσουμε κάτι άλλο (ενδείκνυται κατ' εξοχήν ο εθνικός ύμνος!) ή, απλώς, να προσπαθήσουμε να μην το σκεφτόμαστε.

Τα τραγούδια, που είναι κατά σειρά τα πιο "κολλητικά" στους αγγλόφωνους, για την περίοδο 2010-2013, είναι:
1. "Bad Romance" - Lady Gaga
2. "Can't Get You Out of My Head" - Kylie Minogue
3. "Don't Stop Believin'" - Journey
4. "Somebody That I Used to Know" - Gotye
5. "Moves Like Jagger" - Maroon 5
6. "California Gurls" - Katy Perry
7. "Bohemian Rhapsody" - Queen
8. "Alejandro" - Lady Gaga
9. "Poker Face" - Lady Gaga