Το... σαφάρι του μεροκάματου εμπεριέχει πολλές αγωνίες, κόπο, άγχος και σκληρή δουλειά. Όταν, όμως, είσαι νέος και υγιής, λες "δεν πειράζει, θα δουλέψω παραπάνω, θα κουραστώ, αλλά θα πετύχω και ίσως βγάλω και περισσότερα". Άσχετα, βέβαια, που στην Ελλάδα της κρίσης, όσο και να δουλέψεις - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - είναι ζήτημα αν τα όσα βγάλεις επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σου...

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μικαέλα Μπιργκίτα φον Μπόνσντορφ του Πανεπιστημίου της πόλης Γυβάσκυλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης "Age and Ageing", σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέλυσαν σε βάθος 25ετίας στοιχεία για την υγεία άνω των 3.000 ανδρών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, τόσο κατά την μέση όσο και κατά την τρίτη ηλικία τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι 45άρηδες και 50άρηδες είχαν τη συνήθεια να δουλεύουν σκληρά (πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα) και να μην κοιμούνται αρκετά (λιγότερο από εξήμιση ώρες τη μέρα), όταν, πια, έγιναν 65άρηδες και 70άρηδες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στις σωματικές λειτουργίες, στη ζωτικότητά και στη γενικότερη υγεία τους, σε σχέση με όσους εργάζονταν λιγότερο και κοιμούνταν περισσότερο, όταν ήταν μεσήλικες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια επεσήμανε ότι στην εποχή μας πολλοί επαγγελματίες και άλλοι εργαζόμενοι, πέρα από τις επίσημες ώρες στο γραφείο, δουλεύουν αρκετές ακόμη "αφανείς" ώρες, στο σπίτι τους ή κατά τις μετακινήσεις τους - διαβάζουν, για παράδειγμα, την ηλεκτρονική αλληλογραφία ή έγγραφα της δουλειάς τους ενώ είναι καθ'οδόν ή στο σπίτι, ενώ ζεσταίνουν το γεύμα τους.

Αυτό σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, ένας σύγχρονος μεσήλικας δουλεύει παραπάνω από το κανονικό και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία του εν καιρώ, όταν, πια, βγει στη σύνταξη.