Η εν λόγω μελέτη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, με όλα αυτά που συμβαίνουν με τους κλόουν στις ΗΠΑ - την έκανε μια ομάδα ερευνητών από το Knox College, στο Illinois.

Για πρώτη φορά έγινε προσπάθεια συστηματικής καταγραφής των χαρακτηριστικών, που συχνά προκαλούν αποστροφή ή και τρόμο.

Δείγμα 1.341 ανθρώπων από διάφορες χώρες απάντησε σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, σχετικά με χαρακτηριστικά, είτε εξωτερικά είτε άλλης φύσης, που θα θεωρούσαν εκτός των ορίων του φυσιολογικού ή που θα τους προέτρεπαν να φύγουν τρέχοντας...

Κατά γενική ομολογία οι άντρες θεωρούνται πιο απειλητικοί, πιο αλλόκοτοι και πιο... ανατριχιαστικοί, αν κάνουν κάποιο από τα προαναφερθέντα επαγγέλματα.

Στη λίστα των ανατριχιαστικών εμπίπτουν και κάποια αλλόκοτα - για πολλούς - χόμπι, όπως το να συλλέγει κάποιος κούκλες, έντομα ή κομμάτια του σώματος, όπως δόντια, κόκαλα ή δάχτυλα. Επίσης όσοι κάνουν "παρακολούθηση" - των πουλιών, για παράδειγμα.

Η μελέτη είχε θέμα "On the Nature of Creepiness", δηλαδή "Για τη φύση του Ανατριχιαστικού".

Άλλες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά, που θεωρούνται αλλόκοτα, είναι:

- το να είναι κάποιος υπερβολικά αδύνατος,

- το να μην κοιτάζει κάποιος τον συνομιλητή του στα μάτια,

- το να ζητά κάποιος (άγνωστος προφανώς) να μας βγάλει φωτογραφία,

- το να μας κοιτάζει κάποιος επίμονα,

- το να κάνει κάποιος που γνωρίζουμε ελάχιστα πολύ προσωπικές ερωτήσεις για τη ζωή μας,

- το να επιδεικνύει κάποιος υπερβολικά έντονα συναισθήματα ή αντίθετα να επιδεικνύει πλήρη απάθεια,

- το να κατευθύνει κάποιος τη συζήτηση προς το σεξ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Francis McAndrew, ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι μας τρομάζουν περισσότερο από άλλους έχει να κάνει με έναν έμφυτο μηχανισμό συναισθηματικής απόκρισης στην αβεβαιότητα που νιώθουμε, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενδεχόμενη απειλή. Με τον τρόπο αυτό, παραμένουμε σε εγρήγορση, όταν ένας άνθρωπος ή μια κατάσταση δεν μας παρέχει το αίσθημα της ασφάλειας.