Μόλις 500 κίτρινες κάρτες - το ειδικό έντυπο για τις παρενέργειες των φαρμάκων- συμπληρώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, αν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που καταγράφονται ξεχωριστά, ξεπερνούν τις 2.500.

Ο χαμηλός αριθμός δηλώσεων των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων δυστυχώς συμβαίνει διεθνώς, αν και στη χώρα μας, οι σχετικές δηλώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες, τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους γιατρούς.

Στη διαπίστωση αυτή, στάθηκε η διοίκηση του ΕΟΦ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης μεταξύ 7 και 11 Νοεμβρίου 2016, ως μέρος της πανευρωπαϊκής εβδομάδας ενημέρωσης, προκειμένου να ενισχυθούν οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων.

Στο σχετικό μήνυμά της προς το κοινό, η πρόεδρος του ΕΟΦ καθ. Κατ. Αντωνίου επισήμανε: "Το πιο σημαντικό μέρος της δουλειάς μας είναι να διασφαλίζουμε ότι τα φάρμακα που λαμβάνετε εσείς και η οικογένειά σας είναι αποτελεσματικά και επαρκώς ασφαλή. Η εκστρατεία μας θα βοηθήσει το κοινό, τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας, να κατανοήσουν πώς να αναφέρουν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και να αντιληφθούν ότι είναι οι αναφορές τους που κάνουν τη διαφορά. Μπορείτε να βοηθήσετε στο να γίνουν τα φάρμακα πιο ασφαλή, μέσω της αναφοράς όλων των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών, εύκολα και γρήγορα μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ.

Η εκστρατεία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος από κοινού δράσης με τίτλο «Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe (SCOPE)». Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα εθνικά συστήματα αναφοράς πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων".

Καινούριο app στο κινητό
Για την ενίσχυση του συστήματος καταγραφής ο ΕΟΦ έχει ξεκινήσει τη δημιουργία app για android και ios, ώστε οι κίτρινες κάρτες να συμπληρώνονται πιο εύκολα. Το σύστημα κόστισε περίπου 20.000 ευρώ, και με την ολοκλήρωση της εφαρμογής στα τηλέφωνα με σύστημα ios, θα είναι διαθέσιμο στην αγορά.

Η κ. Αντωνίου σημείωσε ότι παρά τις ελλείψεις προσωπικού ο ΕΟΦ λειτουργεί πλήρως σε ποσοστό της τάξης του 80% και οι μόνες καθυστερήσεις αφορούν τις αδειοδοτήσεις, λειτουργία η οποία αναμένεται να αντιμετωπιστεί κι αυτή, μετά τις προωθούμενες προσλήψεις 40 ατόμων εξειδικευμένου προσωπικού, μέσω ΟΑΕΔ. Ήδη στον Οργανισμό υπηρετούν 140 άτομα, ενώ οι οργανικές θέσεις που είναι κενές, είναι 100.

Με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης, η κ. Αντωνίου, υπογράμμισε ότι "τα φάρμακα πέραν της θεραπευτικής τους δράσης είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη. Ενώ, για την πλειοψηφία των ασθενών, τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ενδέχεται να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι σημαντικό οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα φάρμακα να γίνουν κατανοητοί και να επισημαίνονται στους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς. 

Οι αρμόδιοι φορείς για τα φάρμακα, όπως ο ΕΟΦ, βασίζονται στην αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών ώστε να διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι επαρκώς ασφαλή. Δυστυχώς, σε όλα τα συστήματα αναφοράς  υπάρχει το πρόβλημα της μειωμένης αναφοράς, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκστρατεία είναι σημαντική τόσο για την βελτίωση της ενημέρωσης του κοινού, αλλά και για την ενίσχυση του συστήματος.

Κεντρικό σημείο της εκστρατείας είναι ένα κινούμενο σχέδιο που παρουσιάζει την ιστορία ενός ασθενή που εμφανίζει μια πιθανολογούμενη ανεπιθύμητη ενέργεια. Παρουσιάζει τη λήψη του φαρμάκου, την εκδήλωση μιας πιθανολογούμενης ανεπιθύμητης ενέργειας, τον τρόπο αναφοράς από τους ασθενείς ή τους επαγγελματίες υγείας προς τον αρμόδιο φορέα για τα φάρμακα, και πώς ωφελούνται οι ασθενείς στο μέλλον. 

Η αναφορά, είτε από τον ασθενή είτε από τον επαγγελματία υγείας προς τον ΕΟΦ μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ
  2. Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562), τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.
  3. Υποβολή μέσω ΦΑΞ, στο 210 6549585.