Στην εκπνοή της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης,  ο Υπουργός Υγείας προχωρά στην υπογραφή αποφάσεων για την αγορά φαρμάκου. Η μία η οποία ήδη πήρε την υπογραφή του κ. Κουρουμπλή αφορά τον υπολογισμό του Rebate με βάση τον όγκο και όχι το τζίρο, ενώ η δεύτερη που θα είναι άμεσα έτοιμη αφορά στην μείωσης των τιμών των φαρμάκων που προβλέπει το μνημόνιο 

Ειδικότερα χθες το βράδυ ο υπουργός υπέγραψε την απόφαση με την οποία εισάγονται τα νέα rebate για τις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις. Με την ΥΑ, καταργούνται όλα τα προηγούμενα rebate και πλέον επιβάλλεται ένα νέο ενιαίο αυξημένο rebate αναλογικό, που υπολογίζεται βάσει του όγκου  με ισχύ από 1/1/2015. Η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι πέραν των κλιμακωτών rebate, επιβάλλεται και ένα έξτρα 3% στα μοναδικά φάρμακα δηλαδή που είναι δραστικές που είναι μονές τους σε θεραπευτικές κατηγορίες  Επίσης για τα φάρμακα που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων το Rebate φτάνει το 5%. 

Το κλιμακωτό  rebate ξεκινά με συντελεστή 1,7% για να φτάσει το 11,7% για τους μεγάλους προμηθευτές των φαρμακείων. 
Προβλέπεται ακόμη έκπτωση 12% στα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα και 8% σε αυτά που συσκευάζονται εδώ. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου τα νέα ποσοστά rebate υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν εξοικονομήσεις γύρω στα 147 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται και η υπογραφή της απόφασης για την εφαρμογή των αλλαγών στην τιμολόγηση των off patent και των γενοσήμων, που επιβάλλεται με το Μνημόνιο. Αλλαγές που θα επιφέρουν μειώσεις στο 50% στα off patent και 32,5% στα γενόσημα, ενώ δεν αποκλείεται και ο προσδιορισμός της λήξης των πατέντων κι έτσι να θεσμοθετηθεί και το πλαίσιο της μείωσης της τιμής των on patent στην επικείμενη ανακοστολόγηση.