Οι γαλακτωματοποιητές ίσως αλλάζουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, το μικροβίωμά του δηλαδή, με τρόπο που προκαλεί φλεγμονή και, τελικά, καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιθεώρηση Cancer Research

Οι δύο γαλακτωματοποιητές λέγονται μονοελαϊκή πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνη (polysorbate 80) και καρβοξυµεθυλοκυτταρίνη (carboxymethylcellulose).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έμιλι Βιενουά, του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, έδωσαν σε ποντίκια τους δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές, σε δόσεις ανάλογες με τις ποσότητες, που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαπιστώθηκε ότι οι γαλακτωματοματοποιητές τροποποίησαν γρήγορα τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, ώστε να είναι πιθανότερη η ανάπτυξη φλεγμονής στο έντερο. Αυτό, με τη σειρά του, δημιούργησε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για την εκδήλωση καρκίνου στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου των ζώων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, καθώς ετησίως κοστίζει τη ζωή σε 694.000 ανθρώπους. Νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι στην εμφάνισή του παίζει σημαντικό ρόλο η μικροβιακή χλωρίδα (ή μικροβίωμα) του εντέρου, δηλαδή οι αποικίες των βακτηρίων, που εκ φύσεως υπάρχουν σε αυτό.

«Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα του 20ου αιώνα» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια. «Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η παρουσία αλλοιωμένου εντερικού μικροβιώματος, που δημιουργεί το κατάλληλο υπέδαφος για την ανάπτυξη των όγκων».