Η ανοσοθεραπεία είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Θεωρείται επαναστατική θεραπεία, που αλλάζει τους όρους του "παιχνιδιού" στη μάστιγα του καρκίνου, αλλά δεν κάνει για όλους τους ασθενείς. Βρετανοί επιστήμονες, μετά την ανακάλυψη που έκαναν, ευελπιστούν σύντομα να αποδίδει σε μεγαλύτερο αριθμό πασχόντων, χωρίς τις παρενέργειες που τη σταματούν.

Συχνά οι ασθενείς, εξαιτίας της θεραπείας, εμφανίζουν τη λεγόμενη καχεξία. Χάνουν την όρεξή τους για φαγητό και χάνουν βάρος, κάτι που κάνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα να... οπισθοχωρεί στη "μάχη" με τον καρκίνο.

Αλλά ακόμη και πριν εμφανιστεί η καχεξία, μια πρωτεΐνη μέσα στον όγκο αλλάζει τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τα αποθέματά του σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό έδειξαν πειράματα σε ποντίκια στο εργαστήριο. 

Ο επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Cambridge, Thomas Flint, δήλωσε: "Οι συνέπειες αυτής της μεταβολής φαίνονται, όταν ο ασθενής προσλαμβάνει λιγότερη τροφή κι όταν η εν λόγω πρωτεΐνη καθιστά το συκώτι ανίκανο να δημιουργήσει πηγές ενέργειας, που μπορεί ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει.

Αυτή, ακριβώς, η ανικανότητα προωθεί μια άλλη διαδικασία στον οργανισμό - κάνει τις ορμόνες να ανταποκριθούν. Κι αυτό με τη σειρά του καταστέλλει την ανοσολογική αντίδραση των κυττάρων σε καρκίνους και συμβάλλει στην αποτυχία των ανοσοθεραπειών".

Η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική ενάντια στους καρκίνους του νεφρού, της ουροδόχου κύστης, κεφαλής - τραχήλου, πνευμόνων και δέρματος, αλλά σε μικρό αριθμό πασχόντων και οι λόγοι που γίνεται αυτό δεν είναι ξεκάθαροι στους ερευνητές.

Ελπίζουν, πάντως, οι επόμενες μελέτες να λύσουν το μυστήριο και να μπορούν, στο μέλλον, να ωφελούνται περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο.