Στη χώρα μας οι ασθενείς είναι πάνω από 1,2 εκατομμύρια, με 600 νέα περιστατικά κάθε χρόνο να αφορούν στον νεανικό διαβήτη. Ειδικότερα, δε, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι 1 στους 4 κατοίκους αστικών περιοχών, ηλικίας άνω των 60 χρόνων, έχει διαβήτη στην Ελλάδα.

Πάντως αυτό που είναι ίσως πιο σοβαρό κι από την ίδια την αρρώστια, είναι οι επιπλοκές της. Μόνο πέρυσι 5000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας αυτών των επιπλοκών.

Στην Ελλάδα της κρίσης ένας στους δύο ενήλικες παραμένει αδιάγνωστος. Παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης σε ειδικούς και σε φάρμακα, λόγω οικονομικής στενότητας. Η συμμετοχή των ασθενών με χρόνια νοσήματα ανέρχεται ακόμη και στο 35% σε πολλές περιπτώσεις.

Ειδικότερα για το καίριο κομμάτι της διάγνωσης, οι ειδικοί τόνισαν ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2015 υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια διαβητικοί ασθενείς πέθαναν - αριθμός που αντιστοιχεί σε 1 θάνατο κάθε 6 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύρια θανάτους από HIV/AIDS, 1,5 εκατομμύριο από φυματίωση και 0,6 εκατομμύρια από ελονοσία.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη δείχνουν ότι ο επιπολασμός της νόσους υπολογίζεται σε ποσοστό 7,5% του γενικού πληθυσμού, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτόν για το έτος 2015 ανήλθαν σε 4.963.

Οι γιατροί μίλησαν και για τη σημασία της λεγόμενης "έξυπνης κάρτας" για τον διαβήτη. Όπως εξήγησαν, πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, που περιλαμβάνει ηλεκτρονικά όλα τα ιατρικά δεδομένα του διαβητικού, και μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο ο εξουσιοδοτημένος ειδικός, που παρακολουθεί τον ασθενή.

Η "έξυπνη κάρτα" συνιστά έναν από τους βασικούς στόχους του Ερευνητικού Προγράμματος ARETAEUS, το οποίο ολοκλήρωσε πρόσφατα το Ε.ΚΕ.ΔΙ., σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.