«Προτού μια γυναίκα ξεκινήσει διαδικασίες για εξωσωματική γονιμοποίηση, θα πρέπει να υποβληθεί σε μαστογραφικό έλεγχο με μαστογραφία, αν είναι άνω των 35 ετών, ενώ αν είναι νεώτερη οφείλει να κάνει τουλάχιστον υπερηχογράφημα, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη καλοήθων ή κακοήθων μορφωμάτων πριν από την εγκυμοσύνη» τονίζει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού, διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Παράλληλα ο κ. Μαλακάσης επισημαίνει ότι αυτόν το έλεγχο θα πρέπει να κάνουν και όσες γυναίκες έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό από καρκίνο του μαστού.   

Η αιτία που οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, είναι επειδή η προετοιμασία της γυναίκας, που υποβάλλεται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιλαμβάνει χορήγηση πολλών ορμονών, για διέγερση των ωοθηκών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολλών ωαρίων, τα οποία συνοδεύονται και από έκκριση μεγάλων ποσοτήτων οιστρογόνων.

«Πιθανώς», επισημαίνει ο κ. Μαλακάσης, «τα οιστρογόνα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ή να επιταχύνουν την ανάπτυξη προϋπαρχόντων όγκων, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, που είναι γνωστό ότι επηρεάζεται από τα οιστρογόνα».

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας, αυτή της προσπάθειας για εγκυμοσύνη, είναι προτιμότερο να ελέγχεται εκ των προτέρων για τυχόν προϋπάρχοντα ευρήματα, αντί του μέγιστου κινδύνου, που ενδεχόμενα θα διατρέξει η ζωή της από τη μεγιστοποίησή τους, λόγω των ορμονών.

«Οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, τουλάχιστον με υπερηχογράφημα, πριν από κάθε προσπάθεια εξωσωματικής, ενώ αν έχουν συμπληρωθεί 12 μήνες από την προηγούμενη προσπάθεια, θα πρέπει αυτές  να περιλαμβάνουν και μαστογραφία» καταλήγει ο κ. Μαλακάσης.