Οι μαϊμούδες είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και τα κάτω άκρα τους δεν ήταν καθόλου λειτουργικά. Το εμφύτευμα διεγείρει ηλεκτρόδια στο πόδι και ενεργοποιεί παράλυτους μυς, όπως αναφέρεται στο Nature, σαν άλλη ασύρματη γέφυρα μεταξύ εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης.

"Ο σύνδεσμος μεταξύ της αποκωδικοποίησης του εγκεφάλου και της διέγερσης του νωτιαίου μυελού είναι νέος. Για πρώτη φορά μπορώ να φανταστώ παράλυτο ασθενή να μπορεί να κινεί τα πόδια του με αυτόν τον τρόπο" δήλωσε η νευροχειρουργός Jocelyne Bloch, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάννης, η οποία τοποθέτησε τα καινοτόμα εφυτεύματα στις μαϊμούδες.

Πάντως το όλο εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και εμπεριείχε πλήθος προκλήσεων. Ο επικεφαλής νευροεπιστήμονας Grégoire Courtine, από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, επί δέκα χρόνια πηγαινοερχόταν Λωζάννη - Πεκίνο, για να κάνει την έρευνα και τα πειράματα που ήταν απαραίτητα.

Όπως είπε, ήταν εξαντλητικό, μιας και κάποιες φορές έκανε το μακρύ ταξίδι αυθημερόν (!), αλλά σίγουρα άξιζε τον κόπο.

"Το να δουλεύεις με μαϊμούδες στην Κίνα είναι πιο εύκολο, γιατί οι νόμοι δεν είναι τόσο αυστηροί, όπως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ" εξήγησε. 

Η θεραπεία, αν όλα εξελιχθούν καλά, θα είναι ευλογία για ασθενείς που ζουν καθηλωμένοι στο κρεβάτι και στο αναπηρικό αμαξίδιο. Ο Courtine έχει, ήδη, ξεκινήσει μια μικρή μελέτη στην Ελβετία, στην οποία συμμετέχουν δύο άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού.

Πάντως στα πειραματόζωα τα πράγματα πήγαν πολύ καλά. Η μία μαϊμού άρχισε να κινεί το πόδι της την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση. Η δεύτερη τα κατάφερε δυο βδομάδες μετά.