Περίπου ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πρόωρα, δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Τα... βιαστικά μωρά είναι μικροί ήρωες, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας και ευτυχώς, πολύ συχνά, τα καταφέρνουν.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, η ύπαρξη ασβεστίου στις μεμβράνες πέριξ των εμβρύων, μπορεί να γίνουν η αιτία να «σπάσουν τα νερά» της εγκύου πριν από την ώρα τους. Ο εν λόγω μηχανισμός ήταν άγνωστός μέχρι σήμερα, αλλά μπορεί να ευθύνεται για αρκετές περιπτώσεις πρόωρης γέννησης μωρών.

Οι πιο αυθόρμητοι πρόωροι τοκετοί δεν έχουν εύκολα ανιχνεύσιμες αιτίες, όπως κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή. Οι γιατροί συχνά δεν γνωρίζουν γιατί οι συσπάσεις της μήτρας αρχίζουν τόσο νωρίς ή γιατί τα «νερά σπάνε», προτού το έμβρυο έχει πλήρως αναπτυχθεί. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λίντια Σουκ του Νοσοκομείου Παίδων Nationwide, είπαν ότι διατροφικές και άλλες παρεμβάσεις μπορεί να αποτρέψουν ορισμένες πρόωρες γέννες στο μέλλον. Μελέτησαν πάνω από 100 πρόωρες περιπτώσεις και βρήκαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις το αμνιακό υγρό περιέχει εναποθέσεις ασβεστίου, με συνέπεια οι εμβρυϊκές μεμβράνες να είναι λιγότερο ελαστικές και πιο εύκολο να σπάσουν.

Πολλά ανθρώπινα υγρά, όπως το σάλιο και το αίμα, μπορούν να παράγουν ασβεστοπρωτεϊνικά σωματίδια, τα οποία, όταν επικάθονται πάνω σε μαλακούς ιστούς, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα ασβεστοποίησης, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να δημιουργούνται αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά, αθηροσκλήρωση και ρήξη ανευρύσματος.

Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι παρόμοια σωματίδια είναι δυνατό να παραχθούν και από το αμνιακό υγρό, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρης ρήξης της μεμβράνης (του αμνιακού σάκου), που συγκρατεί τα υγρά αυτά.

Η διαπίστωση αυτή, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης ορισμένων τουλάχιστον πρόωρων τοκετών. Στις περιπτώσεις αυτές, η έγκυος πιθανώς θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες, προκειμένου να μειωθεί το ασβέστιο στον αμνιακό σάκο.