Η απλή και ανώδυνη επέμβαση αποδεικνύεται ότι μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη τόσο σε άνδρες όσο και στις συντρόφους τους.

«Μεγάλο πλήθος μελετών έχει καταδείξει ότι όσοι άνδρες υποβάλλονται σε περιτομή προστατεύονται από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, από σεξουαλικά μεταδιδόμενους ιούς όπως HIV, HPV και σύφιλη, από καρκίνο του προστάτη, φίμωση και φλεγμονώδεις δερματοπάθειες.

Η περιτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση, αρκεί να εκτελείται από έμπειρους χειρουργούς» εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης PhD FRCS(Eng) FECSM FEAA, διευθυντής ουρολόγος του University College Hospital of London, UK & συνεργάτης κλινικών "Άγιος Λουκάς" και "Κυανός Σταυρός" Θεσσαλονίκης.

Τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων, μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία που προσφέρει στις γυναίκες από ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και από λοίμωξη από τριχομονάδες (48%) και χλαμύδια, ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Η περιτομή έχει κοινωνικο-σεξουαλικά οφέλη και μειώνει τα σεξουαλικά προβλήματα και «αντίθετα με την πεποίθηση πολλών ανθρώπων, δεν έχει καμία δυσμενή επίδραση στην ευαισθησία του πέους, τη λειτουργία του, ή την αίσθηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης και επαφής. Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών ανά τον κόσμο προτιμούν τα πέη με περιτομή για την εμφάνιση, την υγιεινή και το σεξ» σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης.

Ειδικότερα, τρεις τυχαιοποιημένες μελέτες τεκμηριώνουν την προστασία που προσφέρει από τη μόλυνση από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), καθώς τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η περιτομή ενηλίκων μειώνει τις πιθανότητες λοίμωξης των ανδρών κατά 51% - 60%. Η μακροπρόθεσμη, δε, παρακολούθηση των συμμετεχόντων σ’ αυτές έχει δείξει ότι η προστατευτική αποτελεσματικότητα της περιτομής αυξάνει με το χρόνο.

Τα ευρήματα των παραπάνω μελετών, που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική λόγω του υψηλού επιπολασμού του συγκεκριμένου ιού, συμφωνούν με έναν μεγάλο αριθμό από μελέτες παρατήρησης, που διεξήχθησαν στην Αφρική και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, επίσης, έχουν αποδείξει ότι η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV στους άνδρες.

Ωστόσο ερωτηματικά υπάρχουν ακόμα για την επίδρασή της σε ομοφυλόφιλους. «Παρότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αφαίρεση της ακροποσθίας μειώνει τον κίνδυνο των ετεροφυλόφιλων ανδρών για λοίμωξη από τον HIV, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές εάν η θετική αυτή επίδραση αφορά και στους ομοφυλόφιλους άνδρες» επισημαίνει.

Όσον αφορά στην περιτομή κατά τη βρεφική ηλικία, στοιχεία υποστηρίζουν ότι τα αγοράκια χωρίς περιτομή έχουν μεγαλύτερη επίπτωση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ΣΜΝ αργότερα στη ζωή τους. Βέβαια η απόφαση για περιτομή σ’ ένα βρέφος εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών λόγων. Θεωρείται, πάντως, ότι η εκτέλεση της επέμβασης είναι απλούστερη στα βρέφη και στα μικρά παιδιά, με την επούλωση να μην υπερβαίνει συνήθως τη μία εβδομάδα.

Η βελτίωση της υγιεινής του πέους είναι ένας από τους κύριους καθοριστικούς παράγοντες της περιτομής. Η εσωτερική ακροποσθία και η βάλανος απαιτούν τακτικό καθαρισμό, για να εξασφαλιστεί η επαρκής υγιεινή του πέους, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να συσσωρεύονται στην περιοχή μεταξύ ακροποσθίας και βαλάνου εκκρίσεις, οδηγώντας πιθανώς σε πολλαπλασιασμό των παθογόνων.