Η τελευταία προειδοποίηση των αρνητικών αποτελεσμάτων του Brexit στον τομέα των βιοεπιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου (φάρμακα, θεραπείες, και βιοτεχνολογία) προήλθε από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το UK think tank, Public Policy Projects. Η έκθεση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που απορρέουν υπό την προοπτική νέου κανονιστικού πλαισίου, χρηματοδότησης, καθώς και πρόσβασης των ασθενών σε νέα φάρμακα, με διαφορετικά σενάρια για το Brexit.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, αν το Ηνωμένο Βασίλειο διακόψει πλήρως τους δεσμούς με την Ευρώπη, π.χ. κατακερματίζοντας τη σημερινή δομή της κεντρικής αδειοδότησης από τον ΕΜΑ και περιορίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία του ταλαντούχου εργατικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον ένα ελκυστικό μέρος για επιχειρήσεις. 

Έχοντας χαρακτηριστεί ως  "σκληρή" επιλογή Brexit, η παραπάνω κατάσταση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα

Η έκθεση τάσσεται υπέρ της "μαλακής" επιλογής Brexit αντίστοιχη με το ελβετικό μοντέλο, όπου θα υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΕΜΑ, με συνεχή πρόσβαση στην ενιαία αγορά και του εργατικού δυναμικού της ΕΕ.

Η μείωση των δαπανών περίθαλψης και η υποτίμηση της στερλίνας θα έχει επίσης μια έντονη επίδραση στην ικανότητα του Βρετανικού ΕΣΥ (NHS) να καλύψει τα εισαγόμενα φάρμακα. Το ενδεχόμενο αυτό θα κάνει το National Institute for Health and Care Excellence, το Scottish Medicines Consortium, και τους αντίστοιχους οργανισμούς πιο επιθετικούς, με πιθανότητα να μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές, ή θα απλά θα αρνηθούν ή θα περιορίσουν τη διάθεση;

Πιο δύσκολο να προβλεφθεί είναι η αλλαγή στο επίπεδο των επενδύσεων στον κλάδο υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήδη η Pfizer έκλεισε τις εργασίες της στο Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα να χαθούν 2.400 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας, η οποία είναι λιγότερο εύκολο να απαλειφθεί. Δεδομένου αυτού μάλιστα, η πιθανή απώλεια χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Horizon 2020 (ύψους 80 δις € τα έτη 2014 - 20) θα χτυπήσει και την ακαδημαϊκή κοινότητα σκληρά.

Η έκθεση καταλήγει σημειώνοντας: "Η Κυβέρνηση, σωστά αναγνώρισε τις ευρείες δυνατότητες που παρέχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του τομέα των επιστημών υγείας. Μια προσέγγιση της εγκατάλειψης της Ε.Ε. που είδε ιδεολογικούς προβληματισμούς να υπερισχύουν έναντι της σωστής σχέσης για την οικονομία και τους ασθενείς, θα μπορούσε να υποβαθμίσει το βρετανικό τομέα υγείας σε "παίκτη" δεύτερης επιλογής. Το αποτέλεσμα του "Σκληρού Brexit" δεν θα ήταν μόνο μια αρρωστημένη οικονομία, αλλά και ασθενείς σε αδυναμία να βρουν πρόσβαση στη θεραπεία τους".

Στις 23 Νοεμβρίου, μια ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου υγείας, υπό την προεδρία Διευθυνόντων Συμβούλων της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας θα συναντηθεί με την κυβέρνηση να σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες για τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές βιομηχανίες. Την ίδια ημέρα, θα ανακοινωθεί η δήλωση του Φθινοπώρου και θα παρέχει την πρώτη ένδειξη των επιπτώσεων του Brexit στη χρηματοδότηση του NHS. Τα πορίσματα της έκθεσης, είναι μια έγκαιρη προειδοποίηση για το τι διακυβεύεται.