Σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει - αν δεν το κάνετε κι εσείς οι ίδιοι... Δεκάδες άνθρωποι να περπατάνε βιατικοί, με σκυμμένο το κεφάλι και με τα χέρια να "ψαχουλεύουν" το κινητό τους, για να στείλουν γραπτό μήνυμα ή να σχηματίσουν τον αριθμό για να τηλεφωνήσουν. Συνηθισμένη εικόνα, ιδίως στις μεγαλουπόλεις.

Έχετε, όμως, παρατηρήσει πώς αλλάζει ο τρόπος που βαδίζουμε, όταν ασχολούμαστε με το κινητό μας; Είναι μάλλον κωμικοτραγικός. Κάνουμε υπερβολικά άλματα, λυγίζουμε τα γόνατα, πηδάμε ανύπαρκτα κενά, γενικά κινούμαστε με υπερβολικές κινήσεις και μόνο στον δρόμο δεν έχουμε το μυαλό μας.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Delaware στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 22 εθελοντές, έδειξε ότι αυτές οι αλλόκοτες πόζες που παίρνουμε, όταν βαδίζουμε και ασχολούμαστε με το κινητό μας, προκύπτουν επειδή το σώμα διαισθάνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να πέσουμε και να χτυπήσουμε. Έτσι δυνητικά μας προστατεύει μέσω αυτών των υπερβολικών κινήσεων, αντισταθμίζοντας τη μειωμένη μας όραση και "παλεύοντας" με τον υπόλοιπο κόσμο, που περπατάει δίπλα μας.

Οι εθελοντές φόρεσαν 62 ειδικά επιθέματα - αντανακλαστικούς δείκτες στα χέρια, στον κορμό, στη λεκάνη και στα πόδια. Μέσα από μια κάμερα φαίνονταν καθαρά οι κάμψεις των γονάτων, οι κινήσεις των γοφών και των ποδιών.

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η καθηγήτρια Kelly Seymour από το τμήμα μηχανολόγων - μηχανικών του Πανεπιστημίου Delaware, είπε: "Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι, όταν κάποιος πληκτρολογεί ενώ περπατάει, υιοθετεί έναν πιο προσεκτικό τρόπο βάδισης, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο να πέσει.  Αυτή η διπλή δραστηριότητα οδηγεί σε μεγαλύτερο διασκελισμό, πιθανόν για να αποκατασταθεί η αίσθηση της αστάθειας και να υπάρξει κάποιου είδους υποστήριξη, για την αποφυγή ατυχημάτων".

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι για κάποιους εθελοντές το κινητό είχε προτεραιότητα έναντι της βάδισης, καθώς σταματούσαν να διορθώσουν κάποια λάθη που έκαναν στα νούμερα των κλήσεων.

Πέρυσι στην πόλη Antwerp στο Βέγιο δημιουργήθηκαν πεζόδρομοι για όσους πληκτρολογούν στο κινητό, ώστε να μην παρεμποδίζουν τους άλλους πεζούς - απ' όπου και η φωτογραφία. Κάτι ανάλογο έγινε τον Ιούλιο του 2014 στην Washington.