Τα στοιχεία δημοσίευσε το Lancet και παρόλο που, σε σχέση με το 2000, σημειώθηκαν πέρυσι τέσσερα εκατομμύρια λιγότεροι θάνατοι μικρών παιδιών, η πρόοδος που συντελείται είναι αργή. Δυστυχώς πάρα πολλά παιδιά χάνονται στη γέννα, αλλά και πριν σαραντίσουν. Στην Αφρική σημειώνονται οι περισσότερες απώλειες...

Ειδικότερα η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών έως πέντε ετών το 2015 ήταν οι επιπλοκές λόγω πρόωρου τοκετού (1,1 εκατομμύρια θάνατοι ή 17,8%), οι θάνατοι από πνευμονία (0,9 εκατομμύρια ή 15,5%) και οι θάνατοι στη διάρκεια της γέννας (0,7 εκατομμύρια ή 11,6%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Λι Λίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία για τις 194 χώρες - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι θάνατοι παιδιών εμφανίζουν μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα, με τα εθνικά ποσοστά να κυμαίνονται από 1,9 έως 155 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις ετησίως. Σχεδόν δύο στους τρεις θανάτους μικρών παιδιών (3,6 εκατομμύρια ή ποσοστό 60,4%) συμβαίνουν σε δέκα χώρες. Μεταξύ αυτών στην Ανγκόλα, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Τσαντ, στο Μάλι, στη Νιγηρία, στη Σιέρα Λεόνε και στη Σομαλία.