Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πέρυσι στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και επανήλθαν την περασμένη Παρασκευή. Στις αρχές του χρόνου θα ανακοινωθούν οι νέες οδηγίες για την εισαγωγή φιστικιών στη διατροφή των βρεφών.

Η αλλεργία στα φυστίκια είναι πολύ συχνή στα μικρά παιδιά και είναι κάτι που τρομάζει τους γονείς και ως σκέψη ακόμη. Γιαυτό και ως τώρα οι παιδίατροι έλεγαν να αποφύγουν να δώσουν στα παιδιά να δοκιμάσουν, πριν γίνουν ενός έτους. Το να δώσει κάποιος φυστίκια ή φυστικοβούτυρο σε ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, η πρόωρη έκθεση στο αλλεργιογόνο δηλαδή, φαίνεται ότι ενέχει μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας.

Εννοείται, βέβαια, ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ολόκληρο φυστίκι, γιατί μπορεί να πνιγεί το παιδί. Μιλάμε για προϊόντα με φυστίκι ή για ελάχιστη ποσότητα αλεσμένου φυστικιού "πούδρα". Οι Αμερικανοί συγγραφείς των νέων οδηγιών προτείνουν, επίσης, να διαλύουμε το φυστικοβούτυρο με λίγο ζεστό νερό και να το δίνουμε στο μωρό, αφού κρυώσει. Για λίγο μεγαλύτερα παιδιά το φυστικοβούτυρο μπορεί να προστίθεται στη φρουτόκρεμα.

Σε κάθε περίπτωση στις νέες οδηγίες θα τονίζεται ότι η ηλικία, κατά την οποία θα δοθούν προϊόντα με φιστίκια στα βρέφη, πρέπει να καθορίζεται με βάση τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν αλλεργική αντίδραση στον ξηρό καρπό. Έτσι τα μωρά θα ανήκουν σε μία από τις εξής κατηγορίες:

1. Υψηλού κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσα έχουν σοβαρό έκζεμα, αλλεργία στο αυγό ή και τα δύο. Πρέπει να εκτεθούν στα φιστίκια σε ηλικία 4 έως 6 μηνών για να μειωθεί ο κίνδυνος αλλεργίας.

Πριν από τη δοκιμή οι ειδικοί συστήνουν να γίνεται δερματικό τεστ αλλεργίας σε αυτά τα παιδιά. Αν δεν υπάρξει δερματική αντίδραση ή είναι μικρή (η κοκκινίλα και ο πομφός είναι έως 2 χιλιοστά), η χορήγηση του προϊόντος με φιστίκι μπορεί να γίνει στο σπίτι. Αν υπάρξει έντονη δερματική αντίδραση (η κοκκινίλα και ο πομφός είναι πάνω από 3 χιλιοστά), η εισαγωγή της τροφής θα πρέπει γίνεται από τον παιδίατρο στο ιατρείο του.

2. Μέτριου κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα βρέφη με ήπιας ή μέτριας βαρύτητας έκζεμα, που, ήδη, έχουν αρχίσει στέρεες τροφές. Πρέπει να εκτίθενται στα φιστίκια σε ηλικία 6 μηνών.

3. Χαμηλού κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μωρά χωρίς έκζεμα ή άλλη διατροφική αλλεργία. Οι γονείς μπορεί να εισάγουν τα φιστίκια οποιαδήποτε στιγμή μετά τους 6 μήνες.

"Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να βοηθήσουμε στη μείωση των αλλεργικών περιστατικών" υπογράμμισε ο Dr. Matthew Greenhawt, επίκουρος καθηγητής παιδοαλλεργιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και ένας εκ των συγγραφέων των νέων οδηγιών.