Οι αδιάγνωστοι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στη χώρα μας φθάνουν τις 400.000 ασθενείς. Πρόκειται για την ακριβότερη νόσο, σύμφωνα με τους Έλληνες ειδικούς, που μίλησαν για το θέμα σε συνέντευξη τύπου.

Μάλιστα, όσο καθυστερεί η διάγνωσή της, τόσο ψηλότερα εκτοξεύεται το κόστος της - 5.500 ευρώ κοστίζει στο κράτος τον χρόνο ο κάθε ασθενής, με τις 2.800 ευρώ να είναι το άμεσο ιατρικό κόστος και τις άλλες 2.700 ευρώ τα έμμεσα κόστη.

Οι πνευμονολόγοι της ΕΠΕ ξεσπάθωσαν, μάλιστα, όταν αναφέρθηκαν στο κάπνισμα, που σχετίζεται άμεσα με τη νόσο. Στην Ελλάδα, όπως τόνισαν, δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος και είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη με τόσο ψηλό ποσοστό θεριακλήδων - στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό καπνίσματος είναι κάτω του 20%.

Δραματική είναι η κατάσταση στην περιφέρεια, με τον αγροτικό πληθυσμό να καπνίζει σε διπλάσιο ποσοστό απο τον αστικό. "Αυτό που οι ασθενείς υποτιμούν είναι το γεγονός ότι αν κάποιος πάθει παρόξυνση ΧΑΠ και μπει στο νοσοκομείο για νοσηλεία, έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει, από ό,τι αν πάθει έμφραγμα" υπογράμμισαν οι ειδικοί.

Με κεντρικό σύνθημα «Πρόσεχε τα πνευμόνια σου ...σαν τα μάτια σου!» η ΕΠΕ μας προτρέπει, αν λαχανιάζουμε εύκολα στην σκάλα, στην ανηφόρα ή σε άλλες δραστηριότητες, αν εδώ και καιρό έχουμε φλέματα ή βήχουμε συχνά, να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια στα συπτώματα και να επισκεφθούμε αμέσως έναν πνευμονολόγο. Επίσης συμβουλεύει όλους τους καπνιστές άνω των 40 ετών, με ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 10 ετών, να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε σπιρομέτρηση, μια εξέταση απλή και ανώδυνη που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Για τη διάδοση αυτών των μηνυμάτων η ΕΠΕ έχει δημιουργήσει ένα video animation, με κεντρικούς ήρωες έναν μεσήλικα, μια γυναίκα και έναν νεαρό, που «κλείνουν» τα μάτια στα συμπτώματα, επιβαρύνοντας, έτσι, την καθημερινότητά τους και έναν ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο), ο οποίος με απλό και άμεσο τρόπο τους εξηγεί τους κινδύνους αυτών των συμπτωμάτων και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.