Σύμφωνα με την απόφαση του απερχόμενου Υπουργού, ενοποιούντο πολλά υφιστάμενα rebate στην αγορά φαρμάκου σε ένα ενιαίο αυξημένο rebate, που θα υπολογίζεται με βάση τον όγκο των σκευασμάτων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Στόχος αυτής της ρύθμισης, κατά το Υπουργείο, είναι η αύξηση του ποσού των υποχρεωτικών εκπτώσεων που παρέχουν οι φαρμακοβιομηχανίες, εξέλιξη πουθα οδηγήσει  σε σημαντικά μεγαλύτερες, από τις υφιστάμενες, επιστροφές με σημαντική εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και η δικαιότερη κατανομή τους.

Πηγές του Υπουργείου Υγείας επεσήμαιναν στο healthmag.gr ότι οι αλλαγές στο τρόπο προσδιορισμού του rebate «είχαν συζητηθεί, κατ’ επανάληψη, με τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας».  Εκείνο, ωστόσο, που φαίνεται ότι δεν είχε αποσαφηνιστεί πλήρως, ήταν η επιμέρους κατανομή μεταξύ των εταιριών του ενιαίου rebate και το ποια τελικά rebate θα ενσωματώνονταν.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει  ότι πέραν των κλιμακωτών rebate, επιβάλλεται και ένα έξτρα 3% στα «μοναδικά φάρμακα», δηλαδή σε δραστικές ουσίες που είναι μονές τους σε θεραπευτικές κατηγορίες και  για τα φάρμακα που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ επιπρόσθετη έκπτωση 5%.

Σε μία λογική ενίσχυσης των κινήτρων για εγχώρια παραγωγή και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας - κυβερνητικό στόχο που είχε στηριχθεί από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου - η απόφαση Κουρουμπλή προβλέπει έκπτωση στις επιστροφές 12% στα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα και 8% σε αυτά που συσκευάζονται εδώ.

Και ενώ πηγές της απελθούσας κυβέρνησης δικαιολογούν το γεγονός ότι δεν δόθηκε η τελική υπογραφή από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης στην «πίεση χρόνου», η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει πυροδοτήσει και σενάρια ότι μπορεί να υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις από τις πολυεθνικές εταιρίες, αναφορικά με την παροχή ειδικών εκπτώσεων στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως είναι γνωστή η θέση της απερχόμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας - και έχει συζητηθεί διεξοδικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - ότι αποτελεί κεντρική πολιτική της παραιτηθείσης κυβέρνησης η στήριξη της εγχώριας παραγωγής, λόγω της σημαντικής προστιθέμενης αξίας που προσφέρει και της συμμετοχής της στην απασχόληση έναντι των πολυεθνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, εντός της χθεσινής ημέρας αναμενόταν και η υπογραφή της απόφασης για την εφαρμογή των αλλαγών στην τιμολόγηση των offpatent και των γενοσήμων, που επιβάλλεται με το Μνημόνιο. Αλλαγές που θα επιφέρουν μειώσεις στο 50% στα offpatent και 32,5% στα γενόσημα, ενώ αναμενόταν επίσης να προσδιοριστεί και το ζήτημα  της λήξης των πατέντων κι έτσι να θεσμοθετηθεί και το πλαίσιο της μείωσης της τιμής των onpatent στην επικείμενη ανακοστολόγηση - θέμα, που αποτελεί υποχρέωση, που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.

Μαζί με το μπλοκάρισμα της πρώτης υπουργικής απόφασης φαίνεται, όμως, ότι «κόλλησε» και η δεύτερη, με αποτέλεσμα να παραμείνει σε εκκρεμότητα η έναρξη των διαδικασιών ανατιμολόγησης από τον ΕΟΦ και να καθίσταται αμφίβολη η ολοκλήρωση τους εντός των μνημονιακών προθεσμιών. Ήδη το θέμα παραπέμπεται στην αρμοδιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης… ή στις καλένδες.