Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια μέθοδο, η οποία μπορεί να αναγνωρίσει αν κάποιος διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει Αλτσχάιμερ, ανάλογα με την ικανότητά του να αναγνωρίσει και να ανακαλέσει μυρωδιές.

Και παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται από τους ειδικούς η όσφρηση ως σύμπτωμα, το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Mark Albers, μάλιστα, κάνει ένα βήμα παραπάνω και υποστηρίζει ότι η μείωση στην αίσθηση της όσφρησης, που ευθύνεται στη νευροεκφυλιστική πάθηση, μπορεί να ανιχνευθεί ακόμη και μια δεκαετία προτού ο ασθενής αρχίσει να έχει προβλήματα με τη μνήμη του.

"Υπάρχουν συνεχώς περισσότερες αποδείξεις ότι ο νευροεκφυλισμός πίσω από το Αλτσχάιμερ αρχίζει τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν από τις διαταραχές της μνήμης" όπως εξήγησε.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 183 πάσχοντες, έδειξε ότι όσοι δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν μυρωδιές είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια. Σε πρώτη φάση οι ερευνητές τους έδωσαν να μυρίσουν δέκα μυρωδιές: μέντα, γαρύφαλο, φράουλα, ανανά, καπνό, σαπούνι, δέρμα, πασχαλιά, λεμόνι ή σταφύλι.

Μετά τους ρώτησαν αν ήξεραν κάποιες από αυτές τις μυρωδιές και αν μπορούσαν να ονομάσουν τέσσερις από αυτές. Ακολούθησε ένα ερωτηματολόγιο και, τελικά, κλήθηκαν να απαντήσουν αν κάποιες μυρωδιές ήταν ίδιες ή διαφορετικές. 

Οι ερευνητές συνέδεσαν τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας και τα ευρήματά τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός ο εύκολος, ανέξοδος τρόπος ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση σε ασθενείς, προκειμένου να έχουν καλύτερη εξέλιξη τα επόμενα χρόνια.