Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Σομγουέιλ Ράσλα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν και του Νοσοκομείου Μεμόριαλ του Ρόουντ Άιλαντ, έδειξε ότι η απώλεια και η επανάκτηση κιλών, γνωστή και ως "δίαιτα γιο-γιο", μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την καρδιά μιας γυναίκας μέσης ηλικίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, μετά από ανάλυση στοιχείων για περίπου 158.000 μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για μια περίοδο 11,5 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσες, ενώ είχαν κανονικό βάρος στην αρχή της μελέτης, μέσα στα επόμενα χρόνια έχαναν και ξανάπαιρναν βάρος, αντιμετώπιζαν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων το βάρος είχε παραμείνει σχεδόν σταθερό. Οι γυναίκες με δίαιτες γιο-γιο είχαν, επίσης, αυξημένο κατά 66% κίνδυνο για θάνατο από στεφανιαία νόσο.

Όμως δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκείνες οι γυναίκες, που, πριν εμφανίσουν «σκαμπανεβάσματα» στο βάρος τους, ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Επίσης δεν κινδύνευαν περισσότερο όσες γυναίκες είτε πήραν βάρος, αλλά δεν το έχασαν ξανά, είτε, αντιστρόφως, έχασαν βάρος, αλλά δεν το ξαναπήραν.

Όπως είπε ο Δρ Ράσλα: «Πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω το ζήτημα, προτού γίνουν κάποιες συστάσεις. Ο αυξημένος κίνδυνος για την καρδιά από τις δίαιτες γιο-γιο αφορά μόνο στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και όχι τις νεότερες γυναίκες, ούτε τους άνδρες».

Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου, μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, τον διαβήτη, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και την ανθυγιεινή διατροφή.