Τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν ανέβει δραματικά σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης. Τα στοιχεία λένε πολλά, αλλά σίγουρα όχι όλα για τους στους αυτόχειρες, που κάνουν το απονεννοημένο διάβημα. Ανάμεσά τους είναι και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, που συχνά υποφέρουν σιωπηλά, αλλά κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις, οργανώνοντας την "έξοδό" τους...

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δίνει ελπίδες ότι ίσως μπορέσει να συμβάλει στην παρεμπόδιση κάποιων, έστω, αυτοκτονιών, καθώς μπορεί να αναλύσει τα προφορικά ή τα γραπτά λόγια ενός ανθρώπου και με αυτό τον τρόπο να αναγνωρίσει αυτόματα, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%, αν αυτός έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Το υπολογιστικό πρόγραμμα, που διαθέτει ειδικούς αλγόριθμους ανάλυσης, αναπτύχθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής και ψυχιατρικής Τζον Πέστιαν, του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ψυχιατρικό περιοδικό "Suicide and Life-Threatening Behavior".

Οι ερευνητές δοκίμασαν το σύστημα σε 379 ασθενείς, που είτε είχαν τάσεις αυτοκτονίας, είτε ψυχικές διαταραχές αλλά χωρίς αυτοκτονικές τάσεις, είτε τίποτε από τα δύο. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το λογισμικό, που βασίζεται στη λεγόμενη «βαθιά μάθηση», ήταν ακριβές σε ποσοστό 93% στον εντοπισμό ενός ατόμου με τάσεις αυτοκτονίας και σε ποσοστό 85% στη διάγνωση ατόμων με ψυχικά προβλήματα αλλά χωρίς αυτοκτονική τάση.

«Στον ιατρικό τομέα υπάρχει, ήδη, τεράστια υποστήριξη από την τεχνολογία, αλλά όχι τόσο στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Μόλις τώρα οι αλγόριθμοί μας αρχίζουν να γίνονται ικανοί να βοηθήσουν τους γιατρούς» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.